Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 7 oktober 2004

Behandeld


- Lindsay Peek


Kenmerk


- DVB/NN-423/04

Telefoon


- +31 (0)70 3486031


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3485684


Bijlage(n)


- 1


- lindsay.peek@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidWilders over de onwil van Iran om de uraniumverrijking te staken en het dreigement van Iran niet mee te werken aan de IAEA inspecties

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Wildersover - de onwil van Iran om de uraniumverrijking te staken en het dreigement van Iran niet mee te werken aan de IAEA inspecties. Deze vragen werden ingezonden op - 23 september 2004met kenmerk - 2040500230.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Wilders (Groep Wilders) over de onwil van Iran om de uraniumverrijking te staken en het dreigement van Iran niet mee te werken aan IAEA-inspecties.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Teheran botst hard met atoomagentschap"? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat Iran de eis van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) om al zijn activiteiten op het gebied van uraniumverrijking te staken, heeft afgewezen? Wat is uw oordeel daarover? Deelt u de mening dat deze handelwijze van Iran laakbaar en onaanvaardbaar is?

Vraag 3
Is het waar dat Iran ook heeft gedreigd geen inspecties meer toe te laten indien het IAEA deze kwestie aan de VN-Veiligheidsraad voorlegt? Wat is uw oordeel daarover? Deelt u de mening dat een dergelijke Iraans dreigement niet door de beugel kan?

Antwoord
Iran heeft bekendgemaakt een aanvang te maken met de conversie van 'yellow cake' naar uraniumhexafluoride, de basisgrondstof voor ultracentrifugeverrijking. Het is tevens waar dat Iran ermee heeft gedreigd geen inspecties meer toe te laten indien het IAEA deze kwestie aan de VN-Veiligheidsraad voorlegt. De regering betreurt deze Iraanse stappen.

Vraag 4
Bent u thans bereid ­ als lid van Board of Directors van het IAEA en als Voorzitter van de EU ­ op zeer korte termijn al het mogelijke te doen om de handelwijze van Iran op dit punt te laten veroordelen door zowel de EU als de VN-Veiligheidsraad?

Antwoord
De vraag naar doorverwijzing naar de VN Veiligheidsraad wordt actueel bij de aanstaande bijeenkomst van de IAEA Board of Governors op 25 en 26 november a.s. Bij de afgelopen bijeenkomst van de Board of Governors op 18 september is een resolutie aangenomen waarin DG IAEA El Baradei wordt verzocht te rapporteren over het IAEA onderzoek en Iraanse medewerking daaraan in de laatste twee jaar, alsmede over de naleving door Iran van de waarborgenovereenkomst met het IAEA. Daarnaast wordt rapportage gevraagd over naleving van de oproep van de IAEA Board of Governors aan Iran om alle verrijkings ­ en opwerkingsgerelateerde activiteiten op te schorten.

De resolutie stelt tot slot dat de Board of Governors zich in november zal beraden over nadere stappen. De inspanningen van de internationale gemeenschap, waaronder Nederland in zijn rol van lid van de Board of Governors en voorzitter van de EU, richten er zich thans op Iran te bewegen te voldoen aan de in de resolutie gestelde eisen.-


1)de Volkskrant, 20 september jl.

===