Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-10-2004

Het nieuwe revolving fund van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kan zeker bijdragen aan de versnelling van de stedelijke vernieuwing en het verbeteren van de leefkwaliteit in de wijken. 'Door van leningen gebruik te maken komt geld in het fonds terug en kan telkens weer opnieuw een project worden opgestart', zei minister Dekker van VROM vandaag bij de introductie van het SVn Plusfonds in Utrecht.

De minister wil het initiatief verder stimuleren door te onderzoeken of er binnen de wet ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) mogelijkheden zijn om stortingen in het fonds te doen. 'Maar eigenlijk zouden ook andere vermogende partijen zich bij het initiatief moeten aansluiten.'
Ze stelt voor dat de SVn met VROM tot een afspraak komt waarbij gemeenten een beperkt deel van hun ISV-middelen als revolving fund in beheer kunnen geven bij het SVn. Dergelijke constructies mogen volgens haar een heldere financiële verantwoording niet in de weg staan. Constructies via woningcorporaties kunnen niet worden toegestaan. De huidige regelgeving staat niet toe dat corporaties optreden als bankier of makelaar.
Bij het SVn Plusfonds kunnen de in SVn deelnemende gemeenten een 'zachte' lening krijgen voor projecten die bijdragen aan leefbaarheid en leefkwaliteit in stedelijke herstructureringswijken en dorpskernen. Hierbij valt onder meer te denken aan buurtcentra, speelgelegenheden voor kinderen en gemengde projecten (wonen/zorg voor ouderen, maatschappelijke functies). Het Plusfonds mikt op kleinere projecten en op onderdelen van grote projecten. Bij de toekenning wordt een balans gezocht tussen de grote en kleinere deelnemende gemeenten. Bij de dertig grootste steden (G30) gaat bijzondere aandacht uit naar projecten in de 56 prioriteitswijken.

Top van de pagina