PvdA Europees parlement


"Burgerrechten belangrijker dan achterkamertjes"

12 oktober 2004
PvdA-europarlementariƫr Edith Mastenbroek juicht de afwijzing van kandidaat eurocommissaris Buttiglione toe: "Dit bewijst eens te meer dat wij het benoemen in de achterkamertjes beu zijn. Deze afwijzing is een duidelijk en democratisch standpunt. Wij hebben ons signaal gegeven. We willen in ieder geval Buttiglione niet op deze plek zien, nu is Barroso aan zet."

Mastenbroek: "In de hoorzitting vorige week heeft Buttiglione bewezen dat hij er ten aanzien van homo- en vrouwenrechten archaische standpunten op na houdt. Met deze afwijzing laten we zien dat burgerrechten zwaarder wegen dan achterkamertjespolitiek."

De afwijzing van Buttiglione door de parlementaire commissie voor burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken is de eerste in de geschiedenis van het Europees Parlement. Nooit eerder werd een kandidaat eurocommissaris afgewezen door een parlementaire commissie met leden uit alle fracties.

Het uiteindelijke besluit over de volledige kandidaat-Commissie wordt genomen door alle 200 leden van de sociaal-democratische fractie (PES). De PES-fractie heeft veel vragen voor Commissievoorzitter Barroso. PES-fractiewoordvoerder Jan Marinus Wiersma adviseert zijn fractie om met een uiteindelijk oordeel te wachten tot Barroso nadere informatie en opheldering heeft gegeven.

Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 Fax: (+32) 02 284 9435 e-mail:
pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl