Gemeente Dongen


Nationale Brandpreventieweek 12-10-2004 14:25
Brandveiligheid: een gezamenlijke onderneming
Van 8 tot en met 16 oktober vindt de Nationale Brandpreventieweek plaats. Deze week heeft als doel de aandacht van Nederland te vestigen op brandveiligheid en brandpreventie. Dit jaar staat de brandveiligheid van openbare geledenheden centraal. Het thema is 'Brandveiligheid: een gezamenlijke onderneming'. Brandveiligheid behoort namelijk niet alleen tot de verantwoordelijkheid van eigenaren en beheerders van (openbare) gebouwen. Ook bezoekers van openbare gelegenheden kunnen bijdragen aan de brandveiligheid van een gebouw. Dit kan bijvoorbeeld door het vrijhouden van nooduitgangen. Door middel van regels en voorschriften op het gebied van brandveiligheid willen de overheid en brandweer voorkomen dat u slachtoffer wordt van een brand. Brandveiligheidsvoorschriften helpen een brand te voorkomen. Het risico op een brand wordt verkleind door bepaalde zaken in acht te nemen. Het helpt ook om ons bewust te zijn van de gevaren en gevolgen van een brand. Daarnaast zijn de brandveiligheidsregels en voorschriften bedoeld om brand te beheersen en gevolgen te beperken. Het gaat dan om veilige vluchtroutes en om maatregelen ten behoeve van de veiligheid van eigen medewerkers en bezoekers van een gebouw.

Gebruiksvergunning
Aandacht voor brandveiligheid beperkt zich uiteraard niet tot deze ene week. In Dongen hebben alle openbare gebouwen, zoals scholen en horecagelegenheden een gebruiksvergunning. De brandweer controleert deze gebouwen regelmatig. Naast de structurele controles van alle gebouwen vindt er bij de horecagelegenheden voor de carnavalsperiode een integrale controle met de politie plaats. Bij de controles wordt samen met de eigenaar/gebruiker van het gebouw het hele pand nagelopen op ondermeer brandblussers, toegankelijkheid van vluchtroutes, versieringen en de toestand van de vluchtwegaanduidingen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over brandveiligheid? U kunt terecht op www.veiligheid.nl. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de Dongense brandweer. De brandweer is tijdens kantooruren bereikbaar via de Centrale Balie van het gemeentehuis, telefoonnummer 0162-38 32 00.