Gemeente Dordrecht


Nieuwe subsidieregeling migrantenzelforganisaties

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om de basissubsidie voor migrantenzelforganisaties (MZO's) te wijzigen in een activiteitensubsidie met ingang van 1 januari 2005. De regeling vloeit voort uit het nieuwe gemeentelijke beleid "Integratie en Interculturalisatie".

In de nieuwe regeling zijn duidelijker subsidievoorwaarden opgenomen. Doel van de nieuwe regeling is dat MZO's meer dan voorheen contact tot stand brengen tussen bevolkingsgroepen. Het college wil hiermee bevorderen dat inwoners actief meedoen aan het maatschappelijk leven in de stad, elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en dat groepen emanciperen.

Goed functionerende zelforganisaties zijn een belangrijk ontmoetingspunt voor de eigen achterban en vormen een schakelfunctie naar andere (algemene) instellingen. De MZO's zijn betrokken bij het ontwerp van de nieuwe regeling. Om de rol van de zelforganisaties te verbeteren zal de professionele ondersteuning van de organisaties worden verbeterd. Ook wordt gekeken naar de toegankelijkheid en het gebruik van accommodaties in de wijken.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, vervalt de basissubsidie met ingang van 2006. Deze wordt vervangen door een opslagregeling van 15% die organisaties kunnen gebruiken om gerichte activiteiten uit te voeren.

Ter overbrugging voor organisaties die als gevolg van de nieuwe regeling geen subsidie meer ontvangen, wordt voorgesteld om 2005 als overgangsjaar te beschouwen. Hierin worden de nieuwe beleidsregels al van kracht en wordt de basissubsidie vastgesteld op 70% voor die organisaties die reeds in 2004 een basissubsidie ontvingen. Vanaf 2006 kan subsidie worden aangevraagd op basis van de nieuwe regeling. Dordrecht telt 30 zelforganisaties. Daarvan vroegen er 19 een subsidie aan voor activiteiten in 2004.