Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 12 oktober 2004

Napoleonvis krijgt bescherming op CITES conferentie

De deelnemende landen aan de CITES Conferentie hebben vandaag besloten de handel in de Napoleonvis te gaan reguleren. Het Wereld Natuur Fonds is blij met de plaatsing van de Napoleonvis op de zogenoemde CITES Bijlage II. Door plaatsing op Bijlage II gaan voor de Napoleonvis strenge regels voor de handel gelden. De Napoleonvis is een grote koraalvis die vooral bedreigd wordt door de handel in delicatessen in Azië. Het besluit is genomen op de dertiende (CoP 13) CITES Conferentie in Bangkok, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde dieren en planten reguleert. Mede op aandringen van het Wereld Natuur Fonds werd eerder tijdens deze conferentie de tropische houtsoort ramin een beschermde positie gegeven. Vandaag werd ook bekend dat de witte haai in de toekomst beter beschermd zal worden.

Handel aan banden leggen
De aan CITES deelnemende landen hebben massaal het voorstel de Napoleonvis op lijst II te zetten, gesteund. "De Napoleonvis is steeds meer een delicatesse aan het worden. Vooral de lippen zijn in trek in restaurants in Hong Kong en China", zegt Elies Arps, vertegenwoordiger van het Wereld Natuur Fonds op de conferentie. "De Napoleonvis groeit heel langzaam. Ze worden vaak op jonge leeftijd gevangen waardoor ze geen kans krijgen zich voort te planten. In bepaalde gebieden dreigt nu uitsterving. Daarom is het zo belangrijk dat deze diersoort nu een beschermde status krijgt."

Internationale afspraken nodig
Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er grote verschillen in nationale wetgeving over de handel in de Napoleonvis. Omdat de handel in deze vis vooral internationaal plaatsvindt, is het nodig om de diersoort door internationale afspraken te beschermen. De vis komt vooral voor in het Indo-Pacific gebied. DeNnapoleonvis kan dertig jaar oud worden. Volwassen exemplaren zijn de grootste koraalrifvissen ter wereld. Ze kunnen meer dan twee meter lang worden en 190 kilo zwaar. Ze worden vaak gevangen met hulp van cyanide waardoor hun natuurlijke leefomgeving wordt aangetast.

////////////////////////////////////////