Lijst Pim Fortuyn


GEEN OVERHEIDSSUBSIDIE AAN GOED DOEL TEN GUNSTE VAN TOPBESTUURDER

Den Haag, 12/10/2004 -
Het kabinet dient alle goede doelen-organisaties te inventariseren, waaraan overheidssubsidie wordt gegeven en na te gaan of topbestuurders een excessief salaris ontvangen. Wanneer hiervan sprake is moet de overheid deze organisaties niet langer meefinancieren. Met steun van de alle andere partijen werd een motie van het Kamerlid Gerard van As hiertoe vandaag aangenomen.

Kamerlid Van As vindt het schandalig dat topbestuurders van goede-doelen-organisaties zich verrijken met buitensporige topsalarissen, opgebracht door hardwerkende burgers, donateurs en collectanten. Zo mochten we onlangs in de krant lezen dat de intussen voormalige bestuurder van de hartstichting maar liefst 170.000 per jaar verdiende en uiteindelijk vertrok. Dit heeft niets meer te maken met normen en waarden.

Juist bij het hanteren van normen en waarden dient de overheid zelf het goede voorbeeld te geven. Voor het verstrekken van financiële middelen aan goede-doelen-organisaties zou bij de beoordeling ervan de hoogte van de salarissen van de bestuurders moeten worden meegewogen, zegt Van As.