Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de verkiezing waterschappen

Antwoorden op kamervragen over de verkiezing waterschappen

12 oktober 2004

Vragen van de leden Externe link Spies en Externe link Van Lith (beiden CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de verkiezing waterschappen.
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van het artikel `Verkiezingsfraude waterschap'?
1)


1. Antwoord Ja


2. Vraag Is het waar, dat in minstens zes waterschappen kandidaten voor de komende verkiezingen gefingeerde handtekeningen hebben ingediend om op de kieslijsten te komen? Om welke waterschappen gaat het precies?


2. Antwoord Het betreft de waterschappen in Zuid-Holland (Rijnland, Schieland en Krimpenerwaard, Delfland en Hollandse Delta) en Brabant (Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel) en de waterschappen Groot Salland, Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Reest en Wieden, Velt en Vecht en Zuiderzeeland. In totaal drie personen hebben in deze waterschappen gefraudeerd door handtekeningen op hun opgave tot kandidaatstelling te vervalsen.


3. Vraag Welke gevolgen heeft deze fraude voor de verkiezingsuitslag in waterschappen waar de kandidaatstellingsprocedure al is afgerond?

3. Antwoord
De fraude is bij enkele waterschappen pas geruime tijd na de beslissing van het stembureau omtrent de geldigheid van de kandidaatstellingen aan het licht gekomen. Dit betreft de waterschappen Rijnland, Schieland en Krimpenerwaard, Delfland en Hollandse Delta. Volgens de kiesreglementen betekent dit dat de kandidatuur van de van fraude verdachte kandidaten formeel een geldige is. Worden deze personen ondanks de publiciteit rondom de fraude toch gekozen, dan kunnen zij in beginsel in hetbestuurzittingnemen. Overigens kunnen de getroffen waterschappen gerechtelijke actie tegen de van fraude verdachte kandidaten ondernemen wegens valsheid in geschrift. Een aantal waterschappen heeft reeds aangifte gedaan. Twee van de drie van fraude verdachte kandidaten hebben inmiddels aangegeven bij verkiezing tot een bestuursplaats deze niet aan te zullen aannemen. De derde kandidaat overweegt wel zitting te nemen in het bestuur indien hij gekozen wordt.


4. Vraag Op welke wijze worden de handtekeningen in de regel gecontroleerd?

4. Antwoord
Het door het waterschap ingestelde stembureau heeft tot taak om de kandidaatstelling op geldigheid te onderzoeken. Er wordt gecontroleerd of de kandidaat wordt ondersteund door het benodigde aantal personen. Verder wordt nagetrokken of de ondersteuners stemgerechtigd zijn voor de betreffende categorie en het eventuele kiesdistrict. De kiesreglementen schrijven hiertoe voor dat op de opgave tot kandidaatstelling naam, adres en geboortedatum van de ondertekenaars zijn vermeld. De gegevens worden gecontroleerd aan de hand van het kiesregister. De handtekeningen als zodanig worden niet gecontroleerd.


5. Vraag Welke maatregelen gaat u treffen om handtekeningenfraude in de toekomst te voorkomen?

5. Antwoord
De reden dat in de kiesreglementen op het punt van de ondersteuning van kandidaatstelling niet dezelfde eisen gelden als in de Kieswet, is gelegen in het feit dat voor waterschapsverkiezingen een personenstelsel geldt. Voor de daarbij behorende individuele kandidaatstelling is het bepaalde in de Kieswet over ondersteuning van de kandidaten onevenredig zwaar geacht. Aansluiting bij de bepalingen van de Kieswet zou immers betekenen dat het voorgeschreven aantal ondersteuners (10) van een kandidaat zich ter secretarie van het waterschapsgebouw in persoon dienen te legitimeren. Een dergelijke eis zou in de weg staan aan het bevorderen van het aantal kandidaatstellingen bij waterschapsverkiezingen. Deze keuze brengt wel mee dat de stembureaus hun taak tot onderzoek naar de geldigheid van de opgaven tot kandidaatsteling zorgvuldig dienen uit te voeren. Overigens is door het kabinet begin dit jaar in het kabinetsstandpunt inzake het IBO bekostiging waterbeheer (TK 2003-2004, 29 428 nr. 1) al besloten om over te gaan op een lijstenstelsel. Daarbij zal zo veel mogelijk worden aangesloten bij de systematiek van de Kieswet. Het streven is deze wijziging tijdig doorgevoerd te hebben voor de volgende waterschapsverkiezingen, in 2008. Daarmee komt de nu voorgeschreven ondersteuning van individuele kandidaten te vervallen en is de kans op deze vorm van fraude ondervangen.


1) Sp!ts, 23 september jl.