Universiteit van Amsterdam

Microkrediet geen wezenlijke armoedebestrijder in Kameroen


Promotie Politicologie


dinsdag 12 oktober 10.00 uur

Microkrediet werd in de jaren zeventig aangewend als een strategie om armen - in het bijzonder vrouwen - te helpen om kleine bedrijven op te zetten, hun inkomen te verhogen, hun onderhandelingspositie te verbeteren, hun eigenwaarde en vertrouwen te vergroten, en om hen uit de armoede te helpen. Josephine Lairap deed onderzoek naar deze welvaartstrategie in Kameroen, waar microkrediet pas in de jaren negentig werd geĂŻntroduceerd. Lairap concludeert dat microkrediet een bijdrage levert aan de verbetering van de levensomstandigheden van armen, in het bijzonder van vrouwen. Toch zijn deze verbeteringen niet voldoende om wezenlijke gelijkheden te scheppen. In het geval van Kameroen heeft microkrediet nog altijd een beperkte reikwijdte. Hoewel het heeft bijgedragen aan het scheppen van mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap, het verhogen van inkomsten en andere bijdragen aan het huishouden, heeft microkrediet in Kameroen geen wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan armoedebestrijding of de empowerment van vrouwen.

Mw. J. Lairap: The disciplinary power of microfinance: some preliminary evidence from Cameroon. Promotor is prof. dr. G.C.A. Junne.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.