Universiteit van Amsterdam

Dwaalwegen in de geneeskunde


Promotie Geneeskunde


dinsdag 12 oktober 12.00 uur

De alternatieve geneeskunde heeft de afgelopen decennia een sterke groei doorgemaakt. Eind jaren zestig bezocht één procent van de stedelijke bevolking wel eens een alternatieve genezer. Begin jaren negentig was dat zes procent en sindsdien lijkt de belangstelling stabiel. Van de totale uitgaven aan gezondheidszorg gaat 2,4 procent naar de alternatieve genezers. Renckens beschrijft de motieven en de kenmerken van hun patiënten: zij hebben vaker een chronische aandoening, zijn boven de dertig, hebben een hoger opleidingsniveau, een sterkere preoccupatie met de eigen gezondheid en het zijn vaker vrouwen dan mannen. Ook reguliere medici nemen alternatieve behandelingen in hun aanbod op, iets waar volgens Renckens de medische beroepsverenigingen en het medische tuchtrecht niet effectief op reageren. Wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve geneeswijzen verdient ontmoediging, meent Renckens; de schadelijkheid zou echter systematischer in beeld moet worden gebracht.

C.N.M. Renckens: Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij. Promotoren zijn prof. dr. O.P. Bleker en prof. dr. F.S.A.M. van Dam (NKI/AvL).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.