Ingezonden persbericht


Nederland verslaat grootmachten Zuid-Korea, Duitsland en Verenigde Staten

Drie Nederlanderse gamers wereldkampioen op World Cyber Games

San Francisco/Delft, 12 oktober 2004 - Het team Nederlandse gamers heeft drie van de acht gouden plakken gewonnen op de vierde editie van de World Cyber Games, de onofficiële Olympische Spelen der computergames. Samsung Electronics, wereldwijd hoofdsponsor van de World Cyber Games, feliciteert de wereldkampioenen Arthur van Kan, Laurens Pluymaekers en Manuel Schenkhuizen met hun uitzonderlijke prestaties in San Fransisco. Ook Max Haverman Begemann verdient lof. Hij neemt een bronzen medaille mee naar Nederland.

Afgelopen donderdag startten zo'n 700 gamers uit 63 landen aan de jaarlijkse World Cyber Games (WCG) die dit jaar voor het eerst buiten het land van origine, Zuid-Korea, plaatsvonden. De WCG is het grootste en meest prestigieuze toernooi in zijn soort. Er worden acht computergames gespeeld en er is 420.000 dollar aan prijzengeld beschikbaar. Namens Nederland waren 20 gamers afgevaardigd en het team presteerde boven verwachting. In drie van de acht gespeelde games wist een Nederlander te winnen en daarmee presteerde het team beter dan de grootmachten Zuid-Korea, Duitsland en de Verenigde Staten. Namens Nederland won Arthur van Kan bij Project Gotham Racing 2, Laurens Pluymaekers bij Unreal Tournament 2004 en Manuel Schenkhuizen bij Warcraft III: The Frozen Throne. Er was bovendien nog een bronzen medaille voor Max Haverkamp Begemann bij Project Gotham Racing 2. Elke winnaar gaat naar huis met 20.000 dollar aan prijzengeld en heel veel respect. Een bronzen plak levert 5000 dollar op.

Vooral de overwinning van Schenkhuizen geldt als verrassend omdat hij de Zuid-Koreaanse favoriet Hwang Tae-Min wist te verslaan. Zuid-Korea is het enige land ter wereld waar de game die hij speelt op professioneel niveau wordt beoefend. Er is een kleine competitie waarin zo'n 40 spelers betaald professional zijn, meestal in dienst van een bedrijf dat optreedt als sponsor. Schenkhuizen speelt sinds een aantal weken in diezelfde profcompetitie, voornamelijk om ervaring op te doen. Gezien zijn overwinning bleek de leerschool erg effectief. Ook de overwinning van Pluymaekers was opmerkelijk omdat hij in de voorgaande drie edities steeds in de top vijf geëindigd was, vorig jaar zelfs zilver won, maar nog nooit goud wist te winnen.

Samsung is sinds 2000 hoofdsponsor van de World Cyber Games waar gameliefhebbers uit de hele wereld op afkomen. Met de ondersteuning van e-sports wil de onderneming een unieke bijdrage aan de samenleving leveren. De sponsoring van de WCG maakt deel uit van Samsung s wereldwijde sportmarketingprogramma om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Samsung Electronics
Samsung Electronics is wereldwijd toonaangevend in geheugenchips, telecommunicatie, digitale media en digitale convergentietechnologie en behaalde in 2003 een totale omzet van US$ 36,4 miljard en een nettowinst van US$ 5 miljard. Bij de onderneming zijn 88.000 medewerkers actief op 89 locaties in 46 landen. Samsung bestaat uit zes business units: Corporate Technology Operations, Digital Appliance Business, Digital Media Business, LCD Business, Semiconductor Business en Telecommunication Network Business. De Koreaanse onderneming is s werelds grootste fabrikant van kleurenbeeldschermen, kleurentelevisies, geheugenchips, TFT-LCD displays en videorecorders en is een van de snelst groeiende merken ter wereld. In de Benelux brengt Samsung Electronics Benelux telecommunicatieproducten, PC-randapparatuur, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten op de markt. Op de vestigingen in Delft en het Belgische Wommelgem werken circa 100 mensen. Meer informatie over Samsung is te vinden op www.samsung.nl http://www.samsung.nl/>.