Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 12-10-2004

Verdere verlaging prijzen geneesmiddelen in 2005

Het geneesmiddelenconvenant uit februari 2004 tussen Bogin, KNMP, ZN en minister Hoogervorst dat heeft geleid tot fors lagere prijzen voor generieke geneesmiddelen wordt verlengd en uitgebreid. Deze week hebben partijen een akkoord bereikt over de toetreding van Nefarma tot het convenant en aanscherping van de convenantsafspraken in 2005.

Met de toetreding van Nefarma (de vereniging van innovatieve geneesmiddelenfabrikanten) tot het geneesmiddelenconvenant worden ook de prijzen voor geneesmiddelen van Nefarma-leden waarvoor generieke varianten beschikbaar zijn of komen met gemiddeld 40 procent verlaagd. Samen met de generieke geneesmiddelen zijn dit de zogenaamde multi-source geneesmiddelen. Alle andere prijzen voor geneesmiddelen van Nefarma-leden worden bevroren. Daarnaast verlagen de Bogin-leden (generieke geneesmiddelenindustrie) de prijzen van zelfzorggeneesmiddelen die met ingang van 1-01-2005 weer in het verzekerde pakket worden opgenomen, zelfs met gemiddeld 50 procent.

Bestaande kortingen voor apothekers worden vervangen door prijsverlagingen. Verzekeraars en apotheekhoudenden nemen die lagere prijzen over in hun contracten. Hierdoor komt een groot deel van de kortingen die apothekers ontvangen ten goede aan de verzekerden. De overige afspraken uit het geneesmiddelenconvenant blijven bestaan. Zo zullen verzekeraars goedkope geneesmiddelen aanwijzen voor hun verzekerden en wordt de kostendekkendheid van het tarief voor apothekers bezien. Het CTG/ZAio doet inmiddels onderzoek naar een nieuw, kostendekkend en modulair tarief voor apotheekhoudenden.

Met het convenant uit begin 2004 wordt al bereikt dat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de uitgaven voor geneesmiddelen dalen. De besparingen op de uitgaven die minister Hoogervorst in de VWS-begroting voor 2005 heeft opgenomen, lopen op tot 685 miljoen euro. Daarom zijn aanvullende afspraken of maatregelen voor 2005 nodig. De gesprekken met de Bogin, KNMP, ZN, Nefarma en VWS die de afgelopen periode zijn gevoerd hebben tot deze resultaten geleid.

De besparing van 685 miljoen euro wordt bereikt door: de prijsverlaging van generieke geneesmiddelen (325 miljoen euro); prijsdaling na het verloop van octrooi (110 miljoen euro); het handhaven van de claw back (205 miljoen euro) en een prijsdaling van die geneesmiddelen waarvoor het octrooi al eerder was afgelopen (minimaal 45 miljoen euro).

In ruil voor de prijsverlagingen zal minister Hoogervorst afzien van wettelijke maatregelen om de taakstelling voor 2005 te halen zolang de opbrengst wordt gehaald.
Naar verwachting zal het convenant volgende week door partijen ondertekend worden.