Dienstenbond CNV

Verklaring MHP, CNV en FNV over opschorten overleg 12-10-2004

Op 13 september j.l. werd door de vakcentrales FNV, CNV en MHP het overleg op centraal niveau (o.a. SER, Stichting van de Arbeid en politieke contacten) opgeschort in de aanloop naar de nationale vakbondsmanifestatie op 2 oktober.

De vakcentrales riepen de leden in vertegenwoordigende organen (o.a. Kamer van Koophandel, de Provinciale Sociaal Economische Raden en Arbeidsmarktplatforms) op de werkzaamheden ook op regionaal niveau op te schorten.

In navolging van de oproep op centraal niveau werd ook door bonden op het decentale niveau besloten een aantal overleggen op te schorten.

Nu de datum van 2 oktober inmiddels achter ons ligt, en de vakcentrales kunnen spreken van een geslaagde manifestatie, betekent dit niet dat vakcentrales en bonden alle overleggen zonder meer hervatten.

Vertegenwoordigend overleg van kaderleden op regionaal niveau zal vanaf heden zonder meer (weer) kunnen plaatsvinden.

Deelname aan ander overleg zal evenwel selectief plaatsvinden. De vakbeweging is belangenbehartiger van werknemers. Eén van de toetsstenen bij de vraag of een bepaald overleg weer wordt hervat, is dan ook de mate van belangenbehartiging die met dit overleg is gemoeid. Daarbij moet ook beoordeeld worden of het (cao-) overleg - gegeven de politieke situatie - zinvol is. Op onderdelen moet 'de politiek' immers nog duidelijkheid verschaffen.

In de aanloop naar de manifestatie op 2 oktober is de indruk ontstaan dat er (slechts) sprake is van een conflict tussen vakcentrales en kabinet en (delen) van de Tweede Kamer.

Die waarneming is onjuist. Er is immers ook sprake van een conflict tussen vakcentrales en (delen) van werkgeversorganisaties. Het gaat daarbij niet altijd om inhoudelijke verschillen. Het steekt de vakcentrales zeer (ook) van vertegenwoordigers van enkele werkgeversorganisaties te hebben moeten vernemen dat de vakbeweging een irrelevante organisatie is en slechts spreekbuis zou zijn van een vergrijsde massa en bovendien onjuiste c.q. tendentieuze voorlichting zou hebben gegeven over kabinets- en werkgeversvoorstellen.

De vakcentrales roepen ook alle werkgeversorganisaties op het signaal, dat op 2 oktober door zeker 300.000 demonstranten werd afgegeven, serieus te nemen en met de vakbeweging het kabinet te overtuigen om tot bijstelling van het beleid te komen.

Utrecht, 7 oktober 2004