Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt leeft in virtuele realiteit (12/10/04)

Na zijn jaarlijks verblijf in Toscane, kon het allemaal niet vlug genoeg gaan: Verhofstadt zou zijn beleidsverklaring maar liefst drie weken vervroegen om zo aan te tonen dat hij weer voldoende energie had om een jaar lang met visie en daadkracht te regeren. Al vlug bleek dit niet haalbaar. Opnieuw holde de premier zichzelf voorbij. Zijn vervroegde regeerverklaring werd uitgesteld, maar in ruil mochten we ons verwachten aan een beleidsverklaring die vernieuwend zou zijn en concreet zou ingaan op de problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Wie daarin geloofde, kwam vandaag bedrogen uit. De beleidsverklaring waar Verhofstadt mee naar het parlement kwam, bevat nauwelijks een echte aanzet om jobs te creëren, de tekorten in de ziekteverzekering aan te pakken, de communautaire problemen op te lossen, Eens te meer werd duidelijk dat er een echte wereld is, met echte problemen, en een droomwereld waarin Verhofstadt leeft.

Zoals verwacht had de premier geen oplossing voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De N-VA zal er dus met de andere Vlaamse regeringspartijen op toezien dat het Vlaams regeerakkoord wordt uitgevoerd. Dit houdt in dat de ingediende voorstellen volgens de normale parlementaire procedure worden behandeld. De koppeling van dit dossier aan andere dossiers, of het doorschuiven naar het Forum is daarbij geen optie.

De zeven wegen naar werk die werden voorgesteld, blinken uit in vaagheid. De premier heeft opnieuw een poging gedaan om het warm water uit te vinden: meer ouderen aan het werk, verlaging van de loonlast, minder administratieve lasten, Waar hebben we het nog gehoord? Deze woorden staan in schril contrast met het voorstel om de bedrijfswagens strenger te gaan belasten. Dit komt immers neer op een directe verhoging van de loonlast en bemoeilijkt het creëren van jobs door onze ondernemingen. Daarmee lijkt de actieve welvaartsstaat definitief begraven. De VLD loopt in deze braaf mee aan het handje van de PS, en laat de Vlaamse middenklasse betalen!

Eveneens pijnlijk werd het toen de premier de situatie van DHL behandelde: in plaats van toe te geven dat het dossier totaal werd mismeesterd, loofde hij de inspanningen van de regering die tot het uiterste zal gaan om de uitbreiding mogelijk te maken én de geluidsoverlast efficiënt te bestrijden. Uit die vrijblijvende frase kunnen we enkel afleiden dat we nog geen stap verder staan in dit dossier. Vlaanderen dreigt duizenden arbeidsplaatsen te verliezen en de premier komt niet verder dan een vrome intentie.

N-VA kamerlid Patrick De Groote zal tijdens het debat de virtuele wereld waarin Verhofstadt leeft hekelen en de premier op zijn verantwoordelijkheid wijzen.

Auteur:
Bart De Wever, Co-voorzitter N-VA
Patrick De Groote, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be