Gemeente Ede

nummer 214 / Ede, 12 oktober 2004

Schoolstraat Bennekom en Valklaan Ede sluiten
College sluit gymnastieklokalen

Het college van B. & W. sluit de gymnastieklokalen aan de Schoolstraat in Bennekom en de Valklaan in Ede. Mede door de uitbreiding van de sporthal DVO-sporthal met een sportzaal in Bennekom kan het gymnastiekonderwijs efficiënter worden ondergebracht. Ook de bezuinigingen waar de gemeente voor staat oorloven het openhouden van dit lokaal én het lokaal aan de Valklaan in Ede niet. De gemeenteraad wordt op 18 november gevraagd met de sluitingen in te stemmen.

De uitbreiding van de DVO-sporthal in Bennekom met een sportzaal, die met een scheidingswand kan worden opgesplitst in twee grote gymnastieklokalen, staat er sinds 2001. Voor de bouw is gezegd dat het gymonderwijs in Bennekom daar deels moest gaan plaatsvinden. Gymzaal De Spinakker, waarvan de staat van het gebouw te slecht werd, is toen ook opgeheven. Het lokaal aan de Schoolstraat bleef open. Het college wil dit lokaal nu ook sluiten. Redenen zijn het realiseren van een efficiënter gebruik van de beschikbare gymaccommodaties in het dorp, maar ook het verkrijgen van een betere spreiding van gymnastiekmogelijkheden over de gemeente Ede. Het gebouw aan de Valklaan staat op dit moment al leeg. Het college is van mening dat dit nu ook gesloten kan worden.

In het kader van de bezuinigingsoperatie is er onder andere besloten tot een bezuiniging van EUR 50.000 op het product binnensport met ingang van 2005. Daarbij zijn er vervolgens twee opties genoemd: de tarieven voor gebruik van de accommodaties verhogen of één of meerdere gymnastieklokalen afstoten. De gebruikstarieven verhogen vindt het college geen realistische optie, in verband met een verhoging van de tarieven in 2004 en de grote stijging die het realiseren van de taakstelling vraagt. Sluiting van het lokaal aan de Schoolstraat levert EUR 35.600 op jaarbasis op. Sluiting van het lokaal aan de Valklaan levert per saldo nog eens EUR 4.500 structureel op, waardoor er bij deze operatie een besparing van EUR 40.000 wordt gerealiseerd.

In Bennekom bestaat vanuit het basisonderwijs een behoefte aan drie gymnastieklokalen. Inclusief de Schoolstraat zijn er momenteel vijf gymnastieklokalen, waarvan één spelzaal in de DVO-accommodatie die ook voor bewegingsonderwijs kan worden gebruikt, beschikbaar. De uren bewegingsonderwijs die nu nog zijn ondergebracht in de Schoolstraat kunnen binnen de wettelijke normen worden verplaatst naar de andere in Bennekom beschikbare accommodaties. Het lokaal aan de Valklaan is vanaf begin schooljaar 2004/2005 niet meer in gebruik. Zowel het onderwijs als het sportgebruik dat hier was ondergebracht, is zonder problemen verdeeld over de andere in Ede beschikbare binnensportaccommodaties.

---