Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


13 oktober 2004

Nr. 04/203

Ambassadeursnetwerk Besturen moet toename van vrouwen in besturen bevorderen

Een netwerk van ambassadeurs gaat bevorderen dat meer vrouwen gaan deelnemen in besturen van maatschappelijke organisaties en in politieke besturen. Veertien topmensen uit deze sectoren gaan op initiatief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiermee in het komende jaar aan de slag. Voorzitter van het netwerk is de burgemeester van Rotterdam, de heer mr. I.W. Opstelten.

Verhoging van de deelname van vrouwen aan besturen is een prioriteit van het kabinet. Het aantal vrouwen in besturen neemt toe, maar er is nog geen sprake van evenredige vertegenwoordiging. Zo ligt het aantal vrouwen bij de Waterschappen rond 11 procent. Bij de besturen van maatschappelijke organisaties ligt het percentage onder de 30 procent. Minister De Geus streeft ernaar dat in 2010 tussen de 40 en 50 procent van de leden van de besturen die zich richten op het openbaar bestuur, politiek en maatschappelijk middenveld uit vrouwen bestaat.

Onder het motto Vanzelfsprekend met vrouwen hebben de 14 ambassadeurs zelf drie actiepunten gekozen die ze binnen hun eigen sector of organisatie willen verwezenlijken. Eerdere ambassadeursnetwerken, gericht op de doorstroming van vrouwen naar hogere functies in het bedrijfsleven en de (semi)overheid, hebben laten zien dat deze vorm goed werkt. Voorbeelden van actiepunten die de ambassadeurs gekozen hebben zijn: een gedragsregel opstellen en opnemen in de zogeheten Code van Goed Bestuur Goede Doelen over een evenwichtige samenstelling van besturen naar geslacht, ervoor zorgen dat in de Talentenbank Vrouwen en Sport ten minste 100 vrouwen zijn opgenomen, een cursus Besturen op lokaal niveau voor allochtone vrouwen organiseren en een streefcijfer vaststellen over het aantal vrouwen dat in de besturen van de Waterschappen zitting moet hebben.

Het Ambassadeursnetwerk rondt in oktober 2005 zijn werkzaamheden af met de publicatie van de resultaten van de actiepunten. De activiteiten van het Ambassadeursnetwerk zijn te volgen op de website: www.ambassadeursnetwerkbesturen.nl

Leden Ambassadeursnetwerk Besturen

Mr. I. W. Opstelten (voorzitter) Burgemeester van Rotterdam

Mr. N. Albayrak Tweede Kamerlid

S. Borren Directeur Novib

Drs. C.J.M. Ermers Wethouder gemeente Oss

Prof.dr. J.A. van Kemenade Voorzitter Raad voor het Openbaar Bestuur

Mr. V.M.M. Keur Voorzitter/ Directeur Vara

Mr. W. van Leeuwen Voorzitter Aedes Vereniging van Woningcorporaties

J.R.H. Maij-Weggen Commissaris van de Koningin Noord-Brabant

Mgr. Dr. M.P.M Muskens Bisschop van Breda

Dr. M. Sanders Directeur Concertgebouw

Dr. S. Schaap Voorzitter Unie van Waterschappen

Drs. H.J. Simons Voorzitter Raad van Bestuur Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW)

E.G. Terpstra Voorzitter NOC*NSF

Dr. H.H.F. Wijffels Voorzitter Natuurmonumenten