Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 12 oktober 2004 (14-10-2004)

Beëindiging subsidierelatie RIO Midden-Brabant
In 1998 zijn de zogeheten Regionale Indicatieorganen (RIOs) opgericht om te komen tot een onafhankelijke en integrale indicatiestelling op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De staatssecretaris van VWS heeft besloten de indicatiestelling voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) te centraliseren per 1 januari 2005. De financiering van indicatiestellingen moet vanaf dat moment verlopen via het Centrum Indicatiestelling Zorg. Dit besluit is voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aanleiding geweest om gemeenten te adviseren de subsidierelatie met het RIO op te zeggen per deze datum. Het college heeft besloten dit advies op te volgen. Het bestuur van het RIO Midden-Brabant wordt hierover geïnformeerd Het college heeft besloten om het financiële voordeel dat hieruit voortkomt te reserveren voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Uit eerdere collegevergaderingen

Overname randweg
Het college stelt de raad voor te besluiten om de randweg - de voormalige westelijke rijbaan van de provinciale weg N269 - niet over te nemen van de provincie. Nadat is vast komen staan - onder meer via het Verkeerscirculatieplan - dat de aanleg van een oostelijke randweg geen noemenswaardige meerwaarde heeft en er ook anderszins geen reële gebruiksmogelijkheden zijn te verwachten voor dit weggedeelte, wordt voorgesteld af te zien van overname.
Het feit dat de benodigde vijfde poot niet aangesloten mag worden op de rotonde Akkerstraat heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld aangezien de meerwaarde van de randweg in hoge mate hiervan afhankelijk was.
Dat de vijfde poot niet mag worden aangelegd is het resultaat van nader onderzoek waaruit is gebleken dat de veiligheid en doorstroming voor de lange termijn uitsluitend is te garanderen met een volledig dubbelbaans rotonde met vier poten.
Het college is van mening dat met het wegvallen van deze aansluitmogelijkheid ook de rechtvaardiging is weggevallen voor verdeling van de kosten die verband houden met de aanvankelijk beoogde overname.