NEDERLANDS KANKER INSTITUUT

NKI-AVL onterecht in top 100 Algemeen Dagblad

PERSVERKLARING

Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) is onaangenaam getroffen door de negatieve publiciteit rond de 'top 100 ziekenhuizen', zoals geclassificeerd door het Algemeen Dagblad (AD). De lage classificatie is volstrekt onterecht en het gevolg van een onjuiste interpretatie van de cijfers (de zogenaamde prestatie-indicatoren).

De gemaakte fout is simpel. Het NKI-AVL is een gespecialiseerd kankerziekenhuis. Om de ranglijst te vervaardigen heeft het AD op basis van de prestatie-indicatoren 'punten' gescoord, waarvan de som gelijk gesteld wordt met 'kwaliteit'. Veel van die punten zijn niet van betekenis voor een kankerziekenhuis. Zo behandelt het NKI-AVL geen hersenbloedingen, geen gebroken heupen, geen staar en geen hartfalen. Op deze en vele andere vragen kon het NKI-AVL dus geen antwoord geven en dus ook geen punten scoren.

Het NKI-AVL heeft zowel met de inspectie voor de Gezondheidszorg als met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gediscussieerd over de methode en de kwaliteit van de prestatie-indicatoren. Er is speciaal voor gewaarschuwd dat deze niet adequaat zijn voor specialistische ziekenhuizen. Nu is dus gebeurd wat juist voorkomen had moeten worden: er is niet gecorrigeerd voor de categorie patiënten die in het NKI-AVL wordt behandeld. Andere specialistische ziekenhuizen, zoals het Oogziekenhuis in Rotterdam en de Sint Maartens Kliniek zijn wellicht om deze reden dan ook niet in de ranglijst meegenomen.

Een tweede, meer algemeen bezwaar is de formulering van sommige vragen en de interpretatie van de antwoorden. Het NKI-AVL scoort in de lijst slecht voor de borstkanker-polikliniek, terwijl de CBO norm voor deze poliklinieken is gebaseerd op de poli van het NKI-AVL! Andere Nederlandse ziekenhuizen komen regelmatig in het NKI-AVL kijken hoe het moet. Deze interpretatiefout lijkt het gevolg van het feit dat er door het NKI-AVL een genuanceerd antwoord is gegeven op de vraag of bij 90% van de patiëntes binnen vijf dagen alle diagnostiek compleet is. Bedoeld wordt mogelijk de 'triple diagnostiek' , dus onderzoek door mammografie, echografie en punctie. Hierop is het antwoord, dat dit zelfs binnen één dag klaar is in het NKI-AVL. Dan weet de patiënte of ze kanker heeft of niet en in principe wat voor soort operatie er nodig zal zijn. Maar aanvullend specialistisch onderzoek (dat in veel Nederlandse ziekenhuizen niet of slechts zelden gebeurt) zoals een MRI van de borst of een schildwachtklieronderzoek moet vaak nog worden ingepland. En dat is natuurlijk bij geen enkel Nederlands ziekenhuis binnen 5 dagen rond. Deze relativerende opmerking kost het NKI-AVL kennelijk de top-beoordeling die er natuurlijk had moeten staan.

De allerbelangrijkste kwaliteitscontrole voor een kankerziekenhuis of afdeling is natuurlijk de registratie hoeveel patiënten na de behandeling overleven en de ziekte niet terugkrijgen. Daarvan heeft het NKI-AVL als enige ziekenhuis in Nederland een volledige registratie sinds 1977. Deze vorm van kwaliteitscontrole staat op eenzame hoogte, maar dit wordt in de 'score'niet meegenomen.

Deze en andere interpretatiefouten door het AD zijn schadelijk voor de goede naam van ons ziekenhuis.

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting, het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, telefoon 020 - 512 2850.

13 okt 04 14:30