BNN
PERSBERICHT

Hilversum, 28 september 2004

BNN PRESENTEERT HET ELFTAL

Op donderdag 14 oktober van 23.15 uur tot 00.05 uur start BNN op Nederland 2 met de 12-delige reeks Het Elftal. In dit programma staan elf verschillende jongeren in de leeftijd van 18-24 jaar centraal. De camera volgt Jihad, Clara, Claire, Agnes, Dennis alias Spenk, Vishu, Elisa, Demis, Dominic, Rogier en Sebastiaan, die een afspiegeling zijn van de ruim 1,3 miljoen jongeren in ons land.

Alle jongeren van het elftal gaan naar school, werken, wonen thuis of op een kamer. Gaan lekker veel uit of werken aan hun droom. Ze zijn allemaal heel verschillend in interesses, bezigheden en achtergrond. Maar ze hebben een ding gemeen: het zijn actieve, enthousiaste, jonge mensen.

In de eerste aflevering ontmoeten de elf jongeren elkaar in het BNN-Hotel. Daar checken ze in bij receptioniste Bridget en worden ze naar hun kamer gebracht door piccolo Eddy Zoëy. Later die dag komen ze voor het eerst bij elkaar voor een discussie die geleid wordt door Jeroen Pauw. Ze praten daar over hun verschillende idealen, denkbeelden en achtergronden. Na de discussie kunnen ze in de bar bijkomen bij barman Eddy.

Vanaf aflevering twee op donderdag 21 oktober van 23.10 uur tot 23.40 uur worden de jongeren individueel gevolgd aan de hand van een wekelijks thema. Thema's die aan bod komen zijn onder andere wonen, werken, veiligheid, seks, uiterlijk en familie. In elke aflevering wordt een aantal jongeren uitgebreid belicht en komen de anderen in het kort aan bod. Na de tien thema-uitzendingen komen alle jongeren weer bijeen om te praten over alles wat ze hebben laten zien en om te kijken of de ideeën over elkaar veranderd zijn.

Meer informatie: BNN Communicatie, Marion van Dam, tel: 035-6555333,
e-mail: marion.van.dam@bnn.nl

De kandidaten in het kort

Demis
Demis is een hardcore gabber van 22 jaar en gaat nog naar school. Hij is tevens DJ en tekende onlangs een platencontract. Eind september komt zijn eerste plaat uit. Op zijn zestiende stierven zijn ouders aan de gevolgen van een ziekte en hij woont sindsdien bij zijn oom en tante. Hij is samen met zijn vriendin op zoek naar een huurhuis en de uitzet staat al opgeslagen.

Dominic
Dominic is een 21-jarig model. Hij werd en paar jaar geleden ontdekt en vliegt nu de hele wereld over om modeshows te lopen en fotoshoots te doen. Hij is homo en al jaren samen met zijn vriend die hij tijdens zijn eerste homo stapavond leerde kennen. Ze wonen bij zijn schoonmoeder, maar ze zijn op zoek naar een koopwoning.

Rogier
Rogier is een student van 20 jaar die twee studies volgt en talloze bijbaantjes en hobby's heeft. Hij is christen en al jaren actief lid van de Christen Unie. Hij wil dan ook later premier van Nederland worden en hij voert actie tegen de manier waarop pornobladen geëtaleerd liggen in winkels. Hij houdt van debatteren en gaat regelmatig naar debatwedstrijden. Rogier is ook zanger in een band die aanbiddingmuziek speelt in kerken en op religieuze feesten. Hij wil zijn maagdelijkheid bewaren voor het huwelijk en heeft al ruim 3 jaar verkering.

Jihad
Jihad is een Marokkaanse studente van 21 jaar en studeert communicatiewetenschappen in Amsterdam. Ze woont nog thuis bij haar ouders, net als haar broertjes en zusjes. Een aantal jaar geleden besloot ze een hoofddoek te gaan dragen en zich meer te verdiepen in het Islamitisch geloof. Ze heeft zowel Marokkaanse als Nederlandse vriendinnen en doet vrijwilligerswerk met jongeren in een buurthuis in Amsterdam-West.

Claire
Claire is een brutale meid van 20 jaar die een opleiding in de mode volgt. Claire heeft een crimineel verleden. Ze sloeg er regelmatig op los en was leidster van een gang. Ook gebruikte ze regelmatig coke. Ze heeft diverse taakstraffen gehad en moest van de rechter ook regressietherapie volgen. Dat heeft geholpen. Ze zag in dat het zo niet verder kon, ze kapte met de coke en haar foute vrienden en ging weer naar school. Sinds twee jaar leidt ze weer een 'normaal' leven, tot opluchting van haar ouders.

Dennis alias Spenk
Dennis, alias Spenk, is een 21-jarige rapper. Hij was een lastige puber die zijn ouders regelmatig tot wanhoop dreef. Nu is hij een stuk rustiger, woont thuis en heeft een baan in het familiebedrijf. In zijn vrije tijd componeert hij rapliedjes en treedt hij op. Hij hoopt er ooit zijn geld mee te verdienen.

Elisa
Elisa is 18 jaar en fanatiek bezig met de paardendressuur. Ze heeft een zeer rijke vader en is als klein meisje opgevoed door nannies. Ze wil dolgraag een gewoon leven en daarom woont ze niet meer in het enorme grote huis van haar ouders, maar op een kamertje in de manege die ze zelf runt.

Sebastiaan
Sebastiaan is 18 jaar en woont op een internaat voor kinderen van ambassadepersoneel. Zijn ouders werken voor de Nederlandse ambassade in het buitenland en hij ziet ze ongeveer vier keer per jaar. Ondanks de huisregels vindt hij vindt het geweldig op het internaat. Mede omdat al zijn vrienden er wonen.

Agnes
Agnes is een 20-jarige boerin die het boerenbedrijf van haar vader over wil nemen. Ze is de oudste van zes kinderen en wist altijd al dat ze boerin wilde worden. Ze begint nu aan de Hogere Agrarische School en elk weekeinde gaat ze naar huis om op de boerderij te werken.

Vishu
Vishu is 22 jaar en sinds een jaar afgestudeerd grafisch vormgever. Hij is sinds een half jaar werkloos en solliciteert zich nu suf. Hij vult zijn dagen met websites bouwen voor vrienden en bekenden. Vishu is Hindoe van Surinaamse afkomst. Hij heeft een Hollandse opvoeding genoten zodat hij, volgens zijn Surinaamse ouders, geen problemen zou krijgen met zich aanpassen aan de Hollandse cultuur.

Clara
Clara is 23 jaar en is een vierdejaars psychologie studente. Haar passies zijn klassieke muziek en reizen. Zo heeft ze na het VWO een jaar in Noorwegen gewoond en voor en tijdens haar studie gereisd door Spanje en Engeland. Ze werkt als vrijwilliger aan het zogenaamde Regenboogproject. Voor dit project gaat ze naar een ziekenhuis om kinderen met terminale kanker te vermaken. Clara eet zoveel mogelijk biologisch, uiteraard vegetarisch, heeft geen tv en drinkt en rookt niet.