Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 7 oktober 2004

Nieuw in het Nederlands Openluchtmuseum vanaf 14 oktober a.s.: Spaarstation Dingenliefde over Verzamelen, Sparen en Bewaren

Bankdirecteur N.M.A. ter Wolbeek (/-) verzamelde in zijn leven meer dan 13.000 spaarpotten. Zijn collectie inspireerde het Nederlands Openluchtmuseum tot de nieuwe permanente presentatie Spaar-station Dingenliefde over verzamelen, sparen en bewaren die op 14 oktober 2004 voor het publiek wordt geopend.

In Spaarstation Dingenliefde laat het Openluchtmuseum in twee delen zien hoe Nederland spaart en hoe verdwenen Nederland wordt gespaard. Negen gepassioneerde verza-melaars heten de bezoeker welkom in hun wereld. Ze vertellen over hun bezieling en pronken met hun merkwaardige collecties. De tiende verzamelaar is het Openluchtmuseum zelf; al meer dan negentig jaar verwerft het gebouwen en voorwerpen die getuigen van het dagelijks leven in ons land. Zo blijven herinne-ringen aan verdwenen aspecten van ons bestaan levendig bewaard.

Nederland Spaart:
Een ode aan de verzamelaar
Op veel zolders in Nederland getuigen oude postzegelalbums of zorgvuldig bij elkaar gespaarde flippo's van hobby's van vroeger. Bij sommige mensen gaat die verzamelwoede echter nooit meer over. Spaarstation Dingen-liefde laat het gezicht achter de verzameling zien en zet negen van deze bevlogen individuen in de spotlights. Omringd door hun geliefde collecties, vertellen zij op beeldschermen over hun motieven -uiteenlopend van een record-poging tot een mystieke passie voor het onder-werp- en de bezieling die hen ertoe beweegt om werkelijk alles van een onderwerp te verzame-len. Van spaarpotten tot kotszakken en van `alles over Marco Borsato' tot tatoeages.

Nederland Gespaard: Openluchtmuseum brengt herinneringen tot leven Ook het Openluchtmuseum is een echte verzamelaar. Al sinds 1912 verzamelt en beheert het museum voorwerpen die getuigen van ons dagelijks leven. Veel van deze voorwerpen vindt u terug in de historische huizen en boerderijen in het museumpark, maar het overgrote deel van de collectie bevindt zich achter de schermen, in enorme depots.

De bezoekers van Spaarstation Dingenliefde wanen zich in zo'n depot als ze worden omringd door huizenhoge stellingkasten vol herkenbare en minder herkenbare, oude en recentere gebruiksvoorwerpen. Al die spullen vormen onmisbare bouwstenen voor verhalen over het leven van vroeger en juist het ver-tellen van die verhalen beschouwt het Open-luchtmuseum als een heel belangrijke taak.

Met voorwerpen - vaak door particulieren gespaard van de afvalberg - brengt het museum de herinneringen aan `verdwenen aspecten' van ons dagelijks bestaan weer tot leven. Spaarstation Dingenliefde toont hiervan acht voorbeelden met historisch beeldmateriaal en talloze authentieke gebruiksvoorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de kou in huis die vroeger bijna niet te verdrijven was, de ruwe werkhanden, met zwart in de groeven dat niet meer wegging, of de verzuiling die het samen-leven verregaand bepaalde.

Spaarstation Dingenliefde is zomer en winter open Spaarstation Dingenliefde wordt geopend op 14 oktober 2004 en zal de komende tien jaar met wisselende verzamelingen te zien zijn in het Nederlands Openluchtmuseum.

Ook in de winterperiode van november t/m 24 maart zijn bezoekers van harte welkom in het museum en natuurlijk ook in Spaarstation Dingenliefde. Vooral van 4 december t/m 16 januari is het museum uw een bezoekje waard. Het hele park is dan in winterse sferen, en er is een grote sfeervolle ijsbaan om heerlijk te zwieren en zwaaien.

Met dank aan
Spaarstation Dingenliefde is tot stand gekomen met financiële steun van VSBfonds. De naam van het Spaarstation is met toestemming ontleend aan het boek `Dingenliefde' van Maarten Asscher.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2004, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.