CNV BEDRIJVENBOND

CNV: CNV-leden mee in ov-stakingsactie

'Er wordt niet geluisterd naar 300.000 werknemers die zaterdag op het Museumplein in Amsterdam bijeenkwamen. Sterker nog: het heeft werknemers alleen maar hoon en beledigingen van fractievoorzitter Van Aartsen en minister Zalm opgeleverd', aldus Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond. Ondanks de weerstand tegen politieke stakingen is voor de leden van CNV Spoorwegen en CNV Stads- en streekvervoer de maat vol. De leden van deze sectoren gaan op donderdag 14 oktober mee in de stakingsactie.

Wyb Kusters, beleidscoördinator van CNV Spoorwegen en CNV Stads- en streekvervoer: 'Afgelopen dagen zijn er twee grote landelijke ledenvergaderingen geweest met werknemers in treinen en bussen. Ik heb de mensen nog nooit zo kwaad gezien.' Het grootste bezwaar van de leden in het openbaar vervoer is dat het kabinet over de hoofden van werkgevers ingrijpt in de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Werknemers worden direct de dupe van het kabinetsbeleid. Na weken van acties met honderdduizenden mensen in de regio's en de grootste demonstratie ooit op 2 oktober, hebben werknemers een duidelijk signaal aan het kabinet gegeven.
De leden van de CNV BedrijvenBond voelen normaal gesproken niets voor politieke stakingen, omdat consumenten en werkgevers getroffen kunnen worden. Vanwege het negeren van ieder signaal is nu zelfs voor CNV-leden de maat vol. Jongejan: 'Het wordt tijd dat er geluisterd wordt naar werknemers. Het kabinet heeft de kans om deze staking een halt toe te roepen, door de plannen te herzien.' 'Voor de duidelijkheid: werknemers staan niet alleen in hun verzet tegen de kabinetsplannen. Diverse organisaties en deskundigen uit de samenleving, hebben geageerd tegen het kabinetsbeleid. Zo zijn daar de reacties van de heer Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie aan de UvA en tot voor kort secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken) en de heer Linschoten (kroonlid van de SER en voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken) en het advies van de Rekenkamer en de Raad van State. Recent is daar nog de notitie van het Centraal Planbureau over de plannen voor VUT/prepensioen en levensloop ter ondersteuning bijgekomen. Deze laatste maakt ook korte metten met de kabinetsplannen. Kortom: werknemers staan niet alleen in het reageren op dit kabinetsbeleid en het wordt nu eindelijk tijd dat het kabinet zelf in actie komt, aldus Jongejan.'

Voor nadere informatie
Jaap Jongejan, voorzitter CNV BedrijvenBond: 030 - 6348 210 of 06 - 53 69 53 99;
Wyb Kusters, beleidscoördinator CNV Spoorwegen en CNV Stad- en streekvervoer: 030 - 6348 353 of 06 - 53 44 65 85; Nancy Abelskamp, persvoorlichter: 030 - 6348 242 of 06 - 22 39 29 64.


08 okt 04 14:39