Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag OHW-U-2521116
Onderwerp Bijlage(n) Uw brief aanbieden Jaarverslag 2003
Pensioen- en Uitkeringsraad

Aanbieden Jaarverslag 2003 Pensioen- en Uitkeringsraad

Ingevolge artikel 21 van de Wet op de Pensioen- en Uitkeringsraad bied ik u hierbij het Jaarverslag 2003 van de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) aan. Hieronder plaats ik bij het verslag een aantal kanttekeningen.

Het zwaartepunt van de werkzaamheden van de PUR is het afgelopen jaar verschoven van het beoordelen van nieuwe eerste aanvragen naar het beheer van het cliëntenbestand. In 2003 werd op 25 tot 30% van de eerste aanvragen voor een pensioen, uitkering of voorziening in het kader van één van de wetten voor oorlogsgetroffenen, een positief besluit genomen. Dat is minder dan in 2002 (30-35%). De PUR kan geen eenduidige oorzaak geven voor de gestage daling van het toewijzingspercentage, maar wijst op de verandering van de aard van de aanvragen en het feit dat veel psychische of fysieke klachten worden toegeschreven aan niet-oorlogsgerelateerde oorzaken (geen causaal verband). Een juiste wetstoepassing vereist ook dat bevestiging wordt verkregen van de door de aanvrager geclaimde gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het verstrijken van de jaren wordt het moeilijker van het geclaimde een directe bevestiging te verkrijgen. Een interne werkgroep van de PUR heeft in 2003 aanbevelingen gedaan om de verificatiemogelijkheden verder te verbeteren. Het toewijzingspercentage voor aanvragen voor bijzondere voorzieningen van reeds tot één van de wetten toegelaten cliënten is ongewijzigd ten opzichte van 2002 (tussen de 70 en 80%).

Bezien over het totaal van de vijf wetten voor oorlogsgetroffenen heeft de PUR op dit moment te maken met zowel een sterke daling van het aantal eerste aanvragen als met een kleiner wordende groep gerechtigden die een uitkering of pensioen geniet. In het jaarverslag gaat de PUR in op de wijze waarop zij in organisatorische zin omgaat met de hiermee gepaardgaande daling van de werklast.

De PUR stelt dat het van belang is op termijn werkzaamheden uit te besteden om de continuïteit en kwaliteit van de wetsuitvoering te kunnen handhaven. Medio 2003 zijn er besprekingen gestart met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te bezien of en onder welke voorwaarden te zijner tijd een deel van de taken van de PUR aan de SVB kan worden

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
OHW-U-2521116

uitbesteed. Inmiddels ben ik in overleg getreden met de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het tijdstip en de wijze waarop deze uitbesteding kan worden gerealiseerd.

Als gevolg van de dalende instroom van nieuwe aanvragen wordt de PUR geconfronteerd met een afbouw van werkzaamheden en dat heeft gevolgen voor de personeelsformatie. Eind 2003 waren 347 medewerkers in dienst bij de PUR, 24 minder dan in het jaar ervoor. De PUR begeleidt medewerkers die als gevolg van de afbouw op zoek moeten naar een nieuwe werkgever. Ook in de komende jaren zal, in verband met de afslanking van de PUR, de aandacht voor de personele factor op een hoog niveau moeten blijven.

De groep pensioen- en uitkeringsgerechtigden wordt in aantal kleiner en in leeftijd hoger. In verband met de gemiddelde leeftijd van de doelgroep (75 jaar) voorziet het Bureau Cliëntservice van de PUR in de behoefte aan een meer op de persoon afgestemde dienstverlening. In 2003 werden meer dan 10.000 cliënten geholpen door het bureau. Brieven en beschikkingen zijn leesbaarder en toegankelijker gemaakt waardoor de communicatie met de cliënten verbeterd is.

In 2003 zijn de totale pensioen- en uitkeringskosten gedaald met 3,8 miljoen (1%) terwijl de indexering in 2003 circa 4% bedroeg. Bij de wetten buitengewoon pensioen daalden de pensioenkosten als gevolg van een afnemend cliëntenbestand het meest (4,7%). Alleen bij de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo) stegen de uitkeringskosten met 3,9%. Deze stijging werd veroorzaakt door de jaarlijkse indexering van de uitkeringen en een toename van het aantal in betaling zijnde Wubo-cliënten.

Enerzijds moet de afbouw van de PUR gerealiseerd worden omdat er minder werk is, anderzijds acht ik het van groot belang dat de uitvoering van de wetten voor oorlogsgetroffenen op een kwalitatief hoog niveau blijft gehandhaafd. Ik ondersteun van harte het beleid van de PUR om door middel van het tijdig inspelen op toekomstige ontwikkelingen de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering van de vijf wetten voor oorlogsgetroffenen te waarborgen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp


---- --