Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
30 september 2004 SV/A&L/04/68839 nr. 2040500600
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Smeets 14 oktober 2004

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Smeets (PvdA) over de informatievoorziening inzake de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


---

Nr. 2040500600


1. Vraag
Kent u het artikel `Ondernemers mogen niet tussen wal en schip raken'1? Zo ja, deelt u de mening dat de communicatie rondom de afschaffing van de WAZ een overheidstaak is?


1. Antwoord
Het bedoelde artikel is mij bekend.
Ik deel de mening, zoals in het artikel geuit, dat de communicatie over wetswijzigingen een overheidstaak is. De communicatie kan daarbij naast informatie over de wijzigingen als zodanig, ook een schets van de gevolgen daarvan omvatten. Ook ligt hier een gebruikelijke taak voor brancheorganisaties. Onder meer afgaande op de websites van enkele van deze organisaties, stel ik vast dat deze organisaties daaraan invulling geven.

Ten slotte meld ik u dat over de informatieverstrekking over de afschaffing van de WAZ met het UWV en het Verbond van Verzekeraars overleg is geweest. Dit heeft ertoe geleid dat gezamenlijk met het UWV alle WAZ-uitkeringsgerechtigden persoonlijk zijn geïnformeerd.


2. Vraag
Deelt u de vrees dat de ondernemers niet adequaat zijn geïnformeerd over de afschaffing van de WAZ?


2. Antwoord
Over de destijds geplande voorlichtingsactiviteiten heb ik u ­ op verzoek van de vaste commissie SZW van uw Kamer (30-04-SZW) ­ op 1 april jl. schriftelijk geïnformeerd (SV/A&L/04/11298). Door de regering zijn de volgende voorlichtingsactiviteiten ondernomen. Vanaf de indiening van het toenmalige wetsvoorstel in de Tweede Kamer (2 april 2004), is over de inhoud daarvan informatie verstrekt op de website van het ministerie van SZW. Deze website is tijdens de parlementaire behandeling voortdurend actueel gehouden. Nadat de Eerste Kamer met het wetsvoorstel heeft ingestemd, is een nieuwe fase in de voorlichtingsactiviteiten ingegaan. In die fase zijn alle WAZ- uitkeringsgerechtigden persoonlijk geïnformeerd, is een infobulletin beschikbaar gesteld, is en wordt via advertenties in dag- en vakbladen en banners op op zelfstandige ondernemers gerichte websites geattendeerd en zijn artikelen voor huis-aan-huisbladen en ondernemersbladen opgesteld en aangeboden.
Daarnaast zijn meteen na de instemming van de Eerste Kamer ondernemersorganisaties geïnformeerd over de door de regering voorgenomen voorlichtingsactiviteiten, waarbij zij desgewenst met het ministerie van SZW contact konden opnemen om geplande activiteiten desgewenst af te stemmen.
Op verzoek van de Tweede Kamer wordt voorzien in specifieke voorlichting aan allochtone zelfstandigen.

Gezien het hierboven omschreven scala aan voorlichtingsactiviteiten ben ik van mening dat ondernemers adequaat zijn geïnformeerd over de afschaffing van de WAZ.


1 Verzekerd! Nummer 17, 22 september jl. Uitgave van het Verbond van Verzekeraars.


3

3. Vraag
Bent u bereid om voor 1 november 2004 de voorlichting over de WAZ aan ondernemers te intensiveren? Zo ja, hoe en wanneer? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
In de op dit moment nog geplande voorlichtingsactiviteiten wordt specifieke aandacht geschonken aan de datum 1 november 2004 als uiterste datum waarop voorheen WAZ-verzekerden een private verzekering kunnen aanvragen, willen zij nog in aanmerking kunnen komen voor de alternatieve verzekering. Daarnaast vindt ­ juist met het oog op het naderen van de datum van 1 november ­ door mijn ministerie een extra attenderingsronde met advertenties plaats in dag- en vakbladen.
Ik zie dan ook geen reden om ­ los van bovenstaande ­ de voorlichting te intensiveren.