GOUDAPPEL COFFENG

GOUDAPPEL COFFENG
Snipperlingsdijk 4
7417 BJ Deventer
T: 0570 666 222
F: 0570 666 888

Deventer, 14 oktober 2004

Persbericht

Oorzaak files opgespoord met Kiemenkaart

Vanaf vandaag is er een methode beschikbaar om de oorsprong van files op de weg aan te wijzen. De methode heet Kiemenkaart en is ontwikkeld door Goudappel Coffeng, het bureau dat zich bezighoudt met verkeer, vervoer en ruimtelijke economische vraagstukken. De methode maakt het gemakkelijker om files op de juiste plaats in het wegennet en kosteneffectief aan te pakken.

Op welke plekken in het netwerk worden files eigenlijk veroorzaakt? Welke files moeten wegbeheerders het eerst aanpakken? Wat zijn voor de aanpak van files de meest kosteneffectieve maatregelen? Het lijken gemakkelijk te beantwoorden vragen, maar de praktijk wijst anders uit. Files verplaatsen zich soms naar achteren, waardoor de kop van de file niet meer overeenkomt met de plaats waar de file ontstaat. Files op kruisende wegen veroorzaken weer andere files. Daardoor is aan het uiteindelijke filebeeld niet meer af te lezen waar de file begon. De neiging is dan om weggebruikers meer ruimte te geven. Daar vragen ze zelf ook om. Maar is dat wel de meest kosteneffectieve maatregel?

De kiemenkaart(r)
De methode van Goudappel Coffeng spoort de locatie op waar de congestie ontstaat en koppelt de hoeveelheid file aan de gevonden locatie. De kiemenkaart toont daarom het verkeersnetwerk met de echte knelpunten en de gevolgschade (zie voorbeeld).
Voor goed verkeersmanagement is een arsenaal aan maatregelen nodig. Perfecte timing en juiste combinaties van maatregelen zijn cruciaal voor betere netwerkprestaties en meer tevreden weggebruikers. De Kiemenkaart is een voorbeeld van innovatief gereedschap dat hierbij behulpzaam is.

++++++++++++++++++++++++

Bijlagen:
(1) voorbeeld (jpg) te verkrijgen