Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Startconferentie 'Lokaal Loket wonen, welzijn, zorg'

Hoogezand, 12 oktober
2004
Persbericht 2004/087

Op 14 oktober geeft wethouder Stiekema het startschot voor het Lokaal Loket wonen, welzijn, zorg (wwz) in Hoogezand-Sappemeer tijdens de startconferentie Lokaal Loket. Dit loket is nu nog volop in ontwikkeling en vormt een bijzonder samenwerkingsverband die de dienstverle-ning aan ouderen, gehandicapten, chronisch zieken, psychiatrisch patiënten en mantelzorgers in Hoogezand-Sappemeer gaat vergroten.

Dienstenaanbod

Bij het Lokaal Loket wwz kunnen inwoners terecht voor informatie, advies en ondersteuning. Zoals voor een aangepaste woning, een goede voorziening of ondersteuning bij een gehandicapt kind of de buurman die gevallen is. Het Lokaal Loket wwz is hét contactpunt voor samenhangende dienstver-lening op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor zorgvragers (ouderen, mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische handicap en mensen met een chronische ziekte), ondersteuners van de zorgvragers, zorgbemiddelaars en inwoners die zich oriënteren op wonen met zorg.

Lokale samenwerking

Lokale samenwerking in het Lokaal Loket wwz moet een oplossing bieden bij het zoeken van een weg door het zorgaanbod. Zo krijgen mensen die door een bepaalde gebeurtenis in hun leven plotseling te maken krijgen met zorg - bij één loket - inzicht in diensten op het terrein van wonen, welzijn en zorg.

De combinatie van zorgverlening, welzijnsactiviteiten en aangepast wonen wordt ook steeds belang-rijker om mensen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Die drie elementen zullen zoveel mogelijk als basis van individuele wensen, voorkeuren en mogelijkheden samengesteld worden.

Ontwikkeling komende 1,5 jaar.

De komende 1,5 jaar staat intensieve samenwerking van bestaande organisaties en diensten centraal op het gebied van informatie, advies, cliëntenondersteuning en het samen ontwikkelen van nieuwe dienstverlening. De eerste stap wordt genomen bij de startconferentie op 14 oktober:

De diensten van het Centraal Meldpunt Zorg (CMZ) worden gekoppeld aan de diensten van ouderenadvisering, seniorenvoorlichting en mantelzorgondersteuning. Bij het CMZ kunnen inwoners terecht voor zorg en voorzieningen en voor informatie en advies op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Hier is ook het coördinatiepunt mantelzorgondersteuning. De ouderenadviseurs bieden vanuit hun wijk, maar ook via het CMZ directe ondersteuning, en komen zonodig op huisbezoek.
De website www.hoogezand-sappemeer/lokaalloketwwz wordt gelanceerd. Hier kan men informatie vinden van en over aanbieders en hun aanbod op het terrein van wonen, welzijn en zorg.

De volgende stappen zijn:

Het netwerk van cliëntenondersteuning uitbreiden in samenwerking met aanbieders van zorg en voorzieningen;
De samenwerking met aanbieders intensiveren wat betreft informatie, dienstverlening en aanbod;
Het aanbod aan vrijwillige thuiszorg coördineren en aanbieden vanuit het Lokaal Loket samen met de cliëntenorganisaties, vrijwilligersorganisatie en mantelzorgers

Kabinetsvisie

Het Lokaal Loket past overigens in de Kabinetsvisie om alle zorgregelingen (Welzijnswet, Wvg, AWBZ, ziekenfonds) onder te brengen in een nieuw stelsel voor zorg en maatschappelijke onder-steuning vanaf 2006. Dit zal bestaan uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en een aangepaste AWBZ voor langdurige zorg.

sluiten