Fortis Bank

Bouwfonds en Fortis sluiten omvangrijke vastgoedbeleggingsdeal

Bouwfonds Ontwikkeling uit Hoevelaken en Fortis Vastgoed uit Utrecht beklonken deze week de grootste vastgoedtransactie tussen een ontwikkelaar en een belegger die ooit in Nederland is gedaan. Met de verkoop van in totaal 5 winkelcentra is een recordbedrag van 460 miljoen gemoeid. De door Bouwfonds ontwikkelde projecten zijn aangekocht ten behoeve van de beleggingsportefeuille van Fortis ASR. Het gaat bij deze deal om ongeveer 60.000m2 winkeloppervlakte, ruim 700 woningen en meer dan 2.000 parkeerplaatsen. Verwacht wordt dat de projecten nog significant worden uitgebreid.

Met deze overeenkomst bevestigen Bouwfonds Ontwikkeling en Fortis Vastgoed hun jarenlange strategische samenwerking. Eerder verkocht Bouwfonds aan Fortis de projecten Winkelcentrum Lage Veld in Wateringse Veld, het kantorencomplex de Rijswijkse Olifant en een bouwmarkt in Amersfoort. Daarnaast werken Bouwfonds en Fortis Vastgoed, sinds 1998 middels een joint venture samen aan de ontwikkeling van ca. 10.000 woningen in Leidsche Rijn en Utrecht.

De volgende winkelcentra maken onderdeel uit van deze beleggingstransactie (in volgorde van ontwikkelingsfase): Winkelcentrum De Luifelbaan in Leiden (winkeloppervlakte van circa 11.500 m2, met circa 110 appartementen), Winkelcentrum Floriande in Hoofddorp (winkeloppervlakte van circa 8.000 m2 met circa 120 appartementen), Hoofdwinkelcentrum Vathorst in Amersfoort (winkeloppervlakte van circa 18.000 m2 met minimaal 200 appartementen), Winkelcentrum Terwijde in Leidsche Rijn (winkeloppervlakte van circa 14.500 m2 met circa 200 appartementen), Wijkwinkelcentrum Vathorst in Amersfoort (winkeloppervlakte van circa 3.500 m2 met circa 40 appartementen). Raamovereenkomst
Het contract dat Bouwfonds Ontwikkeling en Fortis Vastgoed hebben gesloten is een raamovereenkomst. Het voorziet in een turn-key levering van de genoemde projecten in de komende zes jaar. Het contract is dusdanig ingericht dat er bij elk project eenvoudig kan worden bijgestuurd om de eindkwaliteit van het vastgoed te optimaliseren.

Fortis Vastgoed
Fortis Vastgoed richt zich op de ontwikkeling en belegging van vastgoed in Nederland en is onderdeel van Fortis ASR. Fortis ASR is met een bruto premie-inkomen van bijna EUR 5 miljard (2003) en een marktaandeel van 12,5% de tweede verzekeraar van Nederland. Onder verschillende merken (AMEV, AMEV Ardanta, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Falcon Leven, Stad Rotterdam en Woudsend) biedt Fortis ASR Groep producten op het gebied van schade, leven, pensioenen, zorg, hypotheken en andere producten. De verzekeraars van Fortis ASR Groep bieden hun producten aan via ruim 8.000 tussenpersonen. De beleggingsportefeuille van Fortis ASR omvat naast woningen, kantoren, parkeergarages en een grote landelijke portefeuille (25.000 ha), een aanzienlijke winkelportefeuille van zo'n 670 winkels vooral op A1 stand. De verwerving van winkelcentra en woningen is een strategische aanvulling op deze portefeuille.

Fortis
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 24,9 miljard (30/09/2004) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten.

Bouwfonds
Bouwfonds is een van de grootste vastgoedondernemingen van Nederland. Bouwfonds richt zich op de ontwikkeling, financiering en het management van vastgoed voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Het concern heeft ongeveer 1.600 medewerkers en behaalde in 2003 een nettowinst van ruim 208 miljoen met een balanstotaal van 33 miljard. Bouwfonds is voor 100% eigendom van ABN AMRO. Bouwfonds Property Development Bouwfonds Property Development is de onderneming van Bouwfonds, waarin de ontwikkelactiviteiten in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Tsjechië zijn ondergebracht. In Nederland wordt gewerkt onder de naam Bouwfonds Ontwikkeling. Bouwfonds ontwikkelt woningen, kantoren, en winkelcentra en is daarnaast actief in integrale (binnenstedelijke) gebiedsontwikkeling.

Bij Bouwfonds Property Development zijn momenteel ruim 700 mensen werkzaam. De organisatie verkocht in 2003 ruim 9.000 woningen en nam verder ruim 160.000 m2 commercieel vastgoed in aanbouw.

Hoevelaken / Utrecht, 14 oktober 2004


---
Einde Bericht