Socialistische Partij


Afbreken minimumloon creëert geen werk

14-10-2004 * "Wederom hebben de coalitiepartijen een plan naar buiten gebracht dat niet bijdraagt aan de opbouw van een Nederland, maar aan de afbraak ervan," stelt SP-Kamerlid Jan de Wit in een reactie op de aanval van CDA, D66 en VVD op het minimumloon. De regeringspartijen willen dat langdurig werklozen een baan accepteren voor 80% van het minimumloon. "Met het onderbetalen van mensen wordt geen werk gecreëerd, dat is een illusie. Het begint absurd te worden hoe blind CDA en D66 zich laten lenen voor de VVD-agenda."

Jan de Wit De aantasting van het minimumloon is een oude wens van de VVD, die los staat van de economische situatie van het moment. In 1997 kreeg de VVD de PvdA-ministers, waaronder premier Kok, mee om het minimumloon te verlagen met 30%. Een Kamermeerderheid wees het af. "Het wettelijk minimumloon is een fatsoensnorm, dat zeiden we toen en dat moet de Kamer ook nu zeggen," aldus De Wit. "Rondkomen van het minimumloon is heel moeilijk en het brengt mensen in een zeer kwetsbare situatie. Als je mensen daar nog 20% op gaat korten, dan zet je ze echt op de rand van de armoede."

Er is geen enkel bewijs dat een lager minimumloon zal leiden tot werk voor werklozen. In landen waar geen minimumloon bestaat, is de werkloosheid zelfs vaak groter dan in ons land. De Wit: "VVD-leider Van Aartsen noemt het een sociale maatregel omdat het mensen aan het werk zou krijgen. Misschien moet hij nog socialer worden en al het personeel gratis aanbieden aan de werkgevers. Het is een bespottelijke manier om een asociale maatregel te slijten. De VVD maakt het weer duidelijk dat het van alles is, behalve een Volkspartij."

"Het CDA demonstreert opnieuw dat ze als makke schapen achter de VVD-agenda aan hobbelen. Alles wordt ouderwets in de achterkamertjes bekokstoofd. Het is voor de VVD weer precies zoals Bolkestein het verwoordde onder Paars: zíj leveren de premier, wíj leveren het beleid."

"Dit jongste voorstel kan alleen maar een aansporing zijn voor nog meer verzet tegen het kabinet. Er is geen enkel maatschappelijk draagvlak meer voor dit beleid, het is veelzeggend dat alleen een club van multinationals nog achter de regering staat. Niet alleen dit plan moet van tafel, dit hele afbraakkabinet moet zo snel mogelijk opstappen."