Tulip Computers NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 14 oktober 2004

regering Bangladesh weigert al een jaar vordering te betalen

Tulip Computers legt beslag op geld ontwikkelingshulp

Tulip Computers NV (Tulip Computers) zal beslag laten leggen op de gelden die de Nederlandse Staat heeft gereserveerd voor ontwikkelingshulp. Tulip Computers ziet zich genoodzaakt tot deze stappen omdat de regering van Bangladesh weigert een bedrag van E 5 miljoen te betalen, waartoe zij in mei 2003 door de rechter is veroordeeld. De Nederlandse overheid werkt niet mee aan de uitvoering van het door een Nederlandse rechter gewezen vonnis.

Achtergrond
In 2000 is Tulip Computers in overleg met het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking een project in Bangladesh begonnen dat tot doel had 7700 leerkrachten te trainen in IT. Tulip Computers zou hiervoor 11.000 computers met randapparatuur leveren en de cursussen voor de leerkrachten verzorgen. Het project had een totale omvang van circa E 20 miljoen. Ontwikkelingssamenwerking heeft deze prijs marktconform bevonden, na advies van externe experts. De Nederlandse overheid zou de helft van de projectkosten, E 10 miljoen, betalen.Tulip Computers vond dit project niet alleen commercieel interessant, maar wilde ook bijdragen aan de ontwikkeling van Bangladesh.

Overeenkomst onder toezicht van de Nederlandse overheid Onder regie van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking is in 2001 een overeenkomst gesloten met de regering van Bangladesh. Het project viel onder het zogenoemde ORET-programma (ORET staat voor: OntwikkelingsRelevante Export Transacties). Nadat er een regeringswisseling in Bangladesh had plaatsgevonden, werd aan Tulip Computers gemeld dat de reeds afgesproken prijs te hoog zou zijn, ondanks het feit dat er feitelijk van een korting van 50% sprake was, dankzij de bijdrage van de Nederlandse overheid.

Nederlandse overheid geeft niet thuis
Na tal van gesprekken en diplomatieke inspanningen bleek, dat de regering van Bangladesh het contract wenste op te zeggen. Tulip Computers is naar de rechter gestapt en is in mei 2003 in het gelijk gesteld: het contract werd ontbonden en de regering van Bangladesh moest Tulip Computers een vergoeding van E 4,2 miljoen betalen voor de ten behoeve van het project gemaakte kosten (inmiddels is dit bedrag met rente en kosten gestegen tot circa E 5 miljoen). Ondanks het feit dat er sprake was van een overeenkomst naar Nederlands recht, en de rechter Tulip Computers in het gelijk had gesteld, weigert de Nederlandse overheid tot vandaag mee te werken aan de uitvoering van de rechterlijke uitspraak. Dat heeft Tulip Computers er helaas toe gedwongen tot de vandaag aangekondigde stappen over te gaan.

Hulp aan Bangladesh

Bangladesh ontvangt aan ontwikkelingshulp ruim E 30 miljoen per jaar. De Nederlands overheid is één van de grootste donoren van Bangladesh. Op grond van het internationale recht is het mogelijk beslag te laten leggen op gelden die aan Bangladesh betaald worden door derden, teneinde een schuld te innen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sander Simons
Woordvoerder Tulip Computers N.V.
Tel: 020- 427 89 01

-----------------------


---- --