Gemeente Oosterhout

Aantal nieuwe breedtesportprojecten in 2004-2007

Oosterhout, 14 oktober 2004

Burgemeester en wethouders hebben de breedtesportprojecten vastgesteld die worden uitgevoerd in 2004-2007. In totaal is met deze projecten een uitgave gemoeid van 800.000, dat voor een belangrijk deel wordt gedekt met een subsidie van het ministerie van VWS. De uitvoering van de Breedtesportimpuls ligt bij het sportservicepunt Oosterhout in Beweging (OIB).

Naast de huidige projecten, zoals het GALM-project voor senioren, het project Meer bewegen voor ouderen, sportkennismaking en de Sport en spelbus, zal in de komende jaren ook een aantal nieuwe projecten opgestart worden zoals:

§ Aangepast sporten

De doelgroep omvat alle Oosterhoutse inwoners met een beperking die eventueel een sport-of bewegingsactiviteit willen gaan beoefenen. De uiteindelijke doelstelling is een toename van 25 % te bewerkstelligen van sporters met een beperking. Op dit moment zijn er in de gemeente Oosterhout maar enkele sport-en bewegingsactiviteiten voor deze doelgroep bekend. Bekeken wordt welke activiteiten er in Oosterhout voor de doelgroep georganiseerd worden. Ook de kwaliteit van de activiteiten worden onderzocht (goed opgeleid kader, goede faciliteiten e.d.).

Een behoefteonderzoek moet aangeven aan welke sport- en bewegingsactiviteiten de doelgroep behoefte heeft. Ook zal het OIB persoonlijk en vraaggericht informatie naar de doelgroep gaan verstrekken. E.e.a. gebeurt in samenwerking met de Nebas Nsg (de Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking), het gehandicaptenplatform Oosterhout, de sportverenigingen en Sportservice Noord-Brabant.

§ WhozNext

In het kader van het buurt-sportprogramma stimuleert WhozNext jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar tot deelname aan sportieve activiteiten. Ook wil het project hen betrekken bij de opzet en uitvoering daarvan. Jongeren krijgen een organiserende en verantwoordelijke rol toebedeeld in projecten bij bijvoorbeeld sportverenigingen, projecten in de schoolsport en projecten in de straatsport. Als pilot-project zal binnen Oosterhout in het najaar een WhozNext-team opgestart worden in de Kruidenbuurt.

§ Club Extra
Voor kinderen met een motorische achterstand wordt het project Club Extra opgezet. Club extra is een landelijk ontwikkelde methode om de sportdeelname van kinderen met een zwakke motorische ontwikkeling te bevorderen. De kinderen worden in samenwerking met de scholen geselecteerd. Kinderen krijgen onder begeleiding van een deskundige veel individuele aandacht en er wordt aangesloten bij de mogelijkheden van het kind. Na deelname aan Club Extra hebben kinderen meer kans om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten op een gewone sportvereniging. Na het opstarten van de groep(en) zal worden bekeken of de groep(en) bij het bestaande aanbod kan worden ondergebracht. Doelgroep: kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 Mutatiedatum 14/10/2004
04/11/2004