Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

15 oktober 2004

Staatssecretaris Van Geel naar China

Van 17 tot en met 19 oktober brengt de voorzitter van de Europese milieuministers, staatssecretaris Van Geel, een bezoek aan China. De Nederlandse staatssecretaris (milieu) maakt ter voorbereiding van de VN-klimaatconferentie (in december in Buenos Aires) en de Europese Voorjaarsraad (in maart 2005) een klimaattour.

Van Geel wil de reizen gebruiken om persoonlijk kennis te nemen van de opvattingen van een aantal belangrijke landen bij de klimaatconferentie. China is een snel groeiende grote economische macht en dus een belangrijke speler om te betrekken bij het lange termijn klimaatbeleid. Door de toename van het verkeer en de snelgroeiende industrie is de uitstoot van broeikasgassen sterk toegenomen.

Met de bezoeken wil Van Geel het draagvlak voor het lange termijn klimaatbeleid verkennen en vergroten. Hij wil tot verdergaande klimaatafspraken komen wanneer het Kyoto protocol in 2012 afloopt. "Het Kyoto protocol is een eerste stap, er is veel meer nodig om klimaat-verandering tegen te gaan", aldus de staatssecretaris.

De Europese Unie wil zo snel mogelijk in VN verband praten over het klimaatbeleid na 2012. Op de Europese Voorjaarsraad spreken de Europese regeringsleiders over het toekomstig klimaatbeleid. Deze week wordt op de milieuraad in Luxemburg (14 oktober) een start gemaakt met een discussie over het klimaatbleid na 2012.

Van 17 tot en met 19 oktober is Van Geel in China. Hij spreekt met vertegenwoordigers van de NDRC, de National Development and Reform Commission, de verantwoordelijke overheidscommissie voor het klimaatbeleid en de SEPA, de State Environmental Protection Administration. Ook bezoekt hij een demonstratieproject waar duurzame bronnen van energie (zoals zonne-energie en energie uit warm grondwater) ingezet worden voor verwarming, airconditioning en elektriciteitsvoorziening. Journalisten zijn van harte welkom bij dit werkbezoek. Ook is de pers uitgenodigd voor een persbriefing op maandag 18 oktober om 17:00 op de Nederlandse Ambassade.

De klimaattour is in de maanden oktober en november. Afgelopen week bezocht van Geel Qatar en Zuid-Afrika. In november brengt hij nog een bezoek aan de Verenigde Staten en Brazilië.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18653 )