Regering.nl

18 okt 2004
Kiesraad op hoofdlijnen akkoord met nieuw stelsel

De Kiesraad stemt op hoofdlijnen in met de uitwerking van de plannen voor een nieuw kiesstelsel. Wel blijft de raad kritisch over de vraag of het nieuwe stelsel een echte bijdrage levert aan de versterking van de democratie.

Dat schrijft de Kiesraad in een advies over het kabinetsvoorstel voor de invoering van een gemengd kiesstelsel voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) had de Kiesraad om dit advies gevraagd.

Wetsvoorstel
Eind augustus stemde het kabinet in met het wetsvoorstel voor een nieuw kiesstelsel. De kern van het nieuwe stelsel is dat kiezers bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer twee stemmen mogen uitbrengen: een op een landelijke kandidaat en een op een regionale kandidaat.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet het oorspronkelijke voorstel op een aantal punten gewijzigd. Zo wordt het mogelijk dat een kandidaat zich zowel landelijk als regionaal verkiesbaar stelt.

Kiesraad
De Kiesraad zegt op hoofdlijnen te kunnen instemmen met de uitwerking van de politieke keuzes in het wetsvoorstel. Zo stemt de raad in met de mogelijkheid om zowel landelijk als regionaal verkiesbaar te staan en vindt de raad het een goede keuze dat de kandidaatstelling voor de Kamerverkiezingen alleen voorbehouden is aan politieke partijen.

De Kiesraad herhaalt het bezwaar uit een eerder advies dat het nieuwe stelsel 'aanzienlijk gecompliceerder' is dan het bestaande stelsel, 'zonder dat dit leidt tot een evident betere wijze van verkiezing van de leden van de Tweede Kamer'.

Deze kritiek betreft vooral de 'ingewikkelde en ondoorzichtige' wijze van zetelverdeling, het uiteenlopende aantal districtzetels per district en het feit dat stemmen op een districtskandidaat niet overdraagbaar zijn op kandidaten van eenzelfde partij. Ook is de raad kritisch over de keuze dat een districtskamerlid bij een eventueel vertrek uit de Kamer wordt opgevolgd door een kandidaat van de landelijke lijst.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht Kiesraad