Ingezonden persbericht

Persbericht
Datum: woensdag 20 oktober 2004

Van: Stichting De Kinderconsument

Educatief Kinderinternet METEEN een groot succes
500 BASISSCHOLEN SLUITEN EDUCATIEF KINDERINTERNET OP SCHOOL AAN

Op 8 september 2004 lanceerde Stichting De Kinderconsument het Educatieve Kinderinternet De Surfsleutel. Deze beveiligde internetomgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd is nu al een groot succes! Inmiddels maken bijna 500 basisscholen gratis gebruik van het educatieve kinderinternet.

Zodra de basisschool zich heeft aangemeld via de website de Surfsleutel, ontvangt de school een registratiecode. Hiermee krijgt de basisschool toegang tot het educatieve kinderinternet De Surfsleutel. Een afgeschermde internetomgeving waarin kinderen naar hartelust kunnen surfen op gecontroleerde kinderwebsites boordevol spelletjes en informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Bovendien kunnen de kinderen chatten in één van de chatboxen die alleen voor geregistreerde gebruikers toegankelijk zijn. De chatboxen zijn voorzien van een scheldwoordenfilter, een beheerder die regelmatig meekijkt en kinderen hebben de mogelijkheid om vervelende ervaringen direct te melden bij de redactie van de Surfsleutel. Omdat alleen geregistreerde gebruikers toegang hebben tot het kinderinternet en een automatisch logboek wordt bijgehouden binnen de chatboxen, die alleen bij misbruik van de chatbox geraadpleegd wordt, ontstaat een zeer veilige en kindvriendelijke surf- en chatomgeving.

In april 2004 introduceerde Stichting De Kinderconsument het OK! keurmerk. Alleen kinderwebsites waarop geen items als seks, porno, discriminatie, pesterijen of frontale kinderreclame staan, kunnen het OK! keurmerk ontvangen. Alle websites binnen het kinderinternet zijn vooraf gecontroleerd en worden als veilig beschouwd. Deze controle wordt regelmatig herhaald. Mocht er onverwachts toch iets vervelends op een website staan, dan hebben ouders, kinderen en leerkrachten de mogelijkheid dit bij de redactie te melden, waarna de website verwijderd wordt en het keurmerk kan worden ingetrokken.

Het kinderinternet kan gratis aan het basisonderwijs beschikbaar worden gesteld dankzij de medewerking van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Steeds meer organisaties en bedrijven geven aan veel waarde te hechten aan een veilige educatieve internetomgeving voor kinderen en bieden spontaan hun medewerking en ondersteuning aan. Inmiddels zijn er dan ook diverse nieuwe kinderwebsites gemaakt en aan het kinderinternet toegevoegd.

Internet service provider CompuServe besteedt al jaren veel aandacht aan een veilige internetomgeving voor het hele gezin. Dat is de reden dat CompuServe hoofdsponsor is geworden en haar medewerking verleent aan de verdere uitbreiding van het kinderinternet.