WETENWEEK 2004

Gebruik je hersens: de WetenWeek is begonnen!

Ontdek het slimste uitje van het jaar

Van woensdag 20 t/m woensdag 27 oktober 2004 vindt de WetenWeek weer plaats. Op meer dan 140 locaties in heel Nederland komen wetenschap en techniek op een bijzondere manier tot leven. Jong en oud kunnen meedoen met experimenten, lezingen, rondleidingen en demonstraties of één van de andere 400 publieksactiviteiten op het gebied van wetenschap en techniek. Dit unieke gezinsuitje laat je ervaren dat wetenschap en techniek een grote rol spelen in ons dagelijks leven.

Doen, zien en beleven
Universiteiten, onderzoeksinstellingen, science centra, musea, bedrijven en ziekenhuizen openen weer hun deuren. En er valt heel wat te beleven tijdens de WetenWeek en je kunt van alles te weten komen. Over radioactieve straling, de menselijke anatomie en supercomputers. Maar ook over het geheugen van de olifant, veenlijken en fakirs op spijkerbedden. En dat is nog lang niet alles. Kortom, in de WetenWeek is er van alles te doen, te zien en te beleven rond het thema 'Gebruik je hersens'. Daarnaast kan er tijdens de WetenWeek op bijna alle locaties het spel Cranium worden gespeeld. Bij het bordspel Cranium wordt geswitcht van zingen naar logisch denken en van kleien naar feitenkennis. Nieuwsgierig geworden? Kom naar de WetenWeek!

Waanzinnig experiment de brainwave
Op vrijdag 22 oktober a.s. om 15.00 uur zal een uniek experiment plaatsvinden in het kader van de WetenWeek. Bart Peeters, presentator van populair-wetenschappelijke kennisquiz Hoe? Zo! zal laten zien dat massale, gelijktijdige hersenactiviteit een menselijke 'brainwave' kan veroorzaken. Dit experiment wordt uitgevoerd, in samenwerking met KMR en Hoe? Zo!, bij Maritime Simulation Rotterdam in de verbouwde passagiers terminal van de voormalige Holland Amerika Lijn in Rotterdam. Van een groot aantal proefpersonen wordt gelijktijdig de hersenactiviteit gemeten. Hersencellen communiceren met elkaar via stroomstootjes. Het gelijk laten lopen van de hersengolven van verschillende personen is nog nooit eerder vertoond. Het bewijs hiervan zal op een unieke wijze worden aangetoond.

Magnetische bouwwerken
Hoe je kunt bouwen met magneten? Kom op woensdag 27 oktober langs bij Naturalis. Daar kan je een kindercollege volgen over magnetisme. Maar je kan ook bouwen met magneten. Voor de mooiste bouwwerken zijn prijzen ter beschikking gesteld door Geomag. Tevens zal op deze middag bekend worden gemaakt hoeveel bezoekers WetenWeek 2004 heeft getrokken.

Uitgebreide programma-informatie...
De programmakrant is verkrijgbaar bij alle bibliotheken in Nederland,VVV's, deelnemende participanten, boekhandels en universiteiten. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een gratis ScienceBag af te halen met daarin onder andere de programmakrant, tijdschrift Zo Zit Dat, ansichtkaarten, kortingsbonnen en stickers.De website www.wetenweek biedt een totaal overzicht van de WetenWeek. Bezoekers kunnen activiteiten zoeken op provincie, stad, organisatie en/of datum. Tevens zijn op de site gratis games, ecards, kleurplaten, puzzels, screensavers en veel leuke en interessante links te vinden. Ontdek het leukste en slimste uitje op www.wetenweek.nl. Jij komt toch ook?