Het Nederlandse Rode Kruis

18 oktober 2004
Landmijnen blijven slachtoffers maken

Deze Angolese jongen verloor een arm en een been

Vooral anti-personeelsmijnen zorgen voor veel slachtoffers. Dat zijn mijnen die ontploffen als een mens er op stapt. Deze wapens maken geen verschil tussen soldaten of onschuldige burgers; of tussen volwassenen of kinderen.

Successtory
In 1997 werd in Ottawa een verdrag gesloten dat het bezit en het gebruik van anti-personeelsmijnen verbiedt. Het Rode Kruis heeft hier actief aan bijgedragen. Dit verdrag is een regelrechte successtory. Er zijn al 140 landen partij bij het verdrag. Die staten hebben beloofd hun anti-personeelsmijnen te vernietigen en mijnenvelden op te ruimen. Dit heeft al geleid tot het vernietigen van 37 miljoen mijnen. Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van dit soort mijnen is dan ook flink gedaald.

Toch gaat de strijd voor een wereld zonder mijnen door. Er bestaat nog geen verbod op mijnen die ontploffen als er een voertuig overheen rijdt. Ook zijn er nog een aantal belangrijke staten geen partij bij het Verdrag van Ottawa.

In actie komen

Het Rode Kruis zorgt voor protheses

Het Rode Kruis roept de wereld daarom op in actie te komen. Op 29 november wordt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een wereldconferentie gehouden over mijnen. Daar zullen wereldleiders elkaar ontmoeten om meer en betere afspraken over landmijnen te maken. Het Rode Kruis zal actief deelnemen aan die conferentie, en blijven pleiten voor een wereld die vrij is van mijnen.

Meer informatie:

* humanitair oorlogsrecht