Wachttijd uitkering loopt op

Geen inkomen, geld lenen, schulden. Dat overkomt veel mensen die maanden op hun uitkering moeten wachten. De wachttijd voor bijstand of WW bedraagt momenteel één tot drie maanden maar kan oplopen tot bijna één jaar, zo schrijft FNV e-Magazine van woensdag 20 oktober.

Het wekelijkse e-magazine baseert zich op de 5e grote wachtkamer-enquête van de FNV. Ruim 40 procent van de aanvragers heeft klachten over de trage uitbetaling. Twee jaar geleden was dat nog 30 procent. Vooral over laat betalen van de bijstand wordt geklaagd.

De FNV adviseert een uitkering zo snel mogelijk aan te vragen en niet te wachten tot de laatste werkdag. Ook is het mogelijk alvast een voorschot te vragen terwijl de aanvraag nog loopt.

Als iemand eenmaal een uitkering heeft, loopt het uitbetalen verder goed. Ook over de algemene behandeling zijn de klanten de afgelopen jaren steeds tevredener geworden. Ze prijzen de vriendelijke medewerkers, de kwaliteit van de informatie en de aandacht die ze krijgen.

De enquête is gehouden in de wachtkamers van UWV, CWI en sociale diensten. Er hebben 2000 klanten meegewerkt.

Het CWI in Drachten heeft aan de enquête een lunch overgehouden op het FNV-hoofdkantoor. Het kantoor heeft dit te danken aan zijn vlotte afhandeling van aanvragen.

20 oktober 2004