Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

StemWijzer online bij verkiezingen in Brabant

Vanmiddag om 17.00 uur gaat de website www.stemwijzer.nl online voor de verkiezingen van de drie waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas en de Dommel. Naast deze waterschappen hebben de afgelopen maand ook het Hoogheemraadschap van Rijnland en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa s de StemWijzer ingeschakeld bij de verkiezingen.

De StemWijzer, een door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) ontwikkelde methode, geeft bij deze waterschapsverkiezingen geen advies voor een partij, maar voor een kandidaat. In Aa en Maas doen 126 kandidaten aan de StemWijzer mee, in de Dommel zijn dat er 118 en bij Brabantse Delta 129.

Inzet van de waterschapsverkiezingen zijn de (botsende) belangen van de natuur- en milieubeschermers versus die van de land- en tuinbouwsector. Daarnaast is veiligheid een belangrijk thema, evenals de kosten, de hoogte van belastingen en de democratie van het waterschap. In alle StemWijzers kan de kiezer zich uitspreken over de vraag of in de toekomst het waterschap geleid moet worden door een gekozen bestuur en of bijvoorbeeld de dijkgraaf rechtstreeks gekozen zou moeten worden.

Mag de aanleg van hoge en veilige dijken ten koste gaan van het landschappelijk schoon? . Moet het waterschap nog nieuwe natuurgebieden aanleggen? . Gaat economisch belang voor natuurbelang? . Mag voor het beheer en onderhoud van dijken de waterschapsbelasting omhoog? . Moet de dijkgraaf rechtstreeks gekozen worden? . Na het beantwoorden van 20-25 van zulke stellingen komt de bezoeker van de StemWijzer uit bij de kandidaat die het best aan de door hem gekozen criteria voldoet. Daaronder verschijnen de andere kandidaten, in afnemende volgorde. In een apart resultatenscherm kan men verschillen en overeenkomsten met alle kandidaten bekijken. Ook zijn de eigen scores op de stellingen te vergelijken met die van alle andere deelnemers en is er een extra mogelijkheid ingebouwd om door te klikken naar de kandidaten voor meer persoonlijke informatie.

Elke inwoner of eigenaar van onroerend goed van achttien jaar of ouder mag bij de waterschapsverkiezingen tenminste één stem uitbrengen. Bij Brabantse Delta kan schriftelijk gestemd worden van 1 tot en met 19 november, bij Aa en Maas schriftelijk van 4 tot en met 19 november en bij De Dommel zowel schriftelijk als via internet tussen 6 en 19 november.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Nico Bloot, voorlichting. T 020 52 17 638 of M 06 24 260 449. Jochum de Graaf, projectleider. T 020 52 17 678 of M 06 24 267 886.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie. Zie ook www.publiek-politiek.nl

20 oktober, 2004