ICTU/ADVIES OVERHEID

Webrichtlijnen toegepast op nieuwe website Advies Overheid.nl

Vandaag publiceert Advies Overheid.nl webrichtlijnen voor overheidswebsites, http://webrichtlijnen.overheid.nl die in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn opgesteld. De toepassing van de Overheid.nl Webrichtlijnen waarborgen de duurzaamheid en toegankelijkheid van overheidswebsites. Op basis van deze richtlijnen presenteert Advies Overheid.nl vandaag ook haar vernieuwde website, qua inhoud en vormgeving.

Toename in het gebruik van internet als informatiebron, maakt dat transparantie van overheidsinformatie op het internet steeds belangrijker wordt. Overheidswebsites moeten daarom duurzaam en toegankelijk zijn voor alle internetgebruikers: burgers (inclusief mensen met een handicap), bedrijven en zoekmachines. Dit betekent dat er geen technieken mogen worden toegepast die groepen gebruikers of vormen van gebruik op voorhand uitsluiten.

Steeds vaker is er sprake van toegankelijkheidsproblemen op overheidswebsites; informatie is onvoldoende beschikbaar en onbereikbaar voor zoekmachines. Burgers met bijvoorbeeld afwijkende of oudere browsers kunnen veel overheidswebsites niet goed raadplegen. Uit de reeds beschikbare webrichtlijnen, standaarden van het W3C (World Wide Web Consortium) en de Web Content Accessibility Guidelines, bleek dat deze onvoldoende resultaat opleveren, de webrichtlijnen voor overheidssites moeten daarin verandering brengen.

De Overheid.nl Webrichtlijnen helpen opdrachtgevers exacter te definiëren waaraan nieuw te ontwikkelen websites moeten voldoen. Ontwikkelaars van websites worden concreet en praktisch geholpen om stap voor stap een goed toegankelijke website te bouwen. Daarnaast worden webmasters geholpen om sites goed te kunnen beheren en onderhouden. Tevens worden hulpmiddelen gegeven waarmee online kan worden getest of onderdelen van websites aan de webrichtlijnen voldoen.

De nieuwe website www.advies.overheid.nl is conform de Overheid.nl Webrichtlijnen voor overheidssites gebouwd en beoogt een voorbeeld te zijn voor een duurzaam en toegankelijk web voor iedereen. Tevens sluit Advies Overheid.nl met deze website aan bij de nieuwe projecten waaraan door het programma uitvoering wordt gegeven. Het programma Andere Overheid van kabinet Balkenende II spreekt het doel uit, dat eind 2007 alle basisinformatie van de democratische rechtstaat in onderlinge samenhang via het internet raadpleegbaar is. Advies Overheid.nl heeft hierin een belangrijke taak: uitvoering geven aan specifieke projecten die erop zijn gericht om deze kabinetsdoelstelling te verwezenlijken. Kernbegrip in deze projecten is de 'transparantie van de overheid'. Naast deze nieuwe projecten geeft Advies Overheid.nl nog steeds uitvoering aan beheer en ontwikkeling van de overheidsportal www.overheid.nl en voert het jaarlijks en op continue basis het onderzoek uit naar de kwaliteitsontwikkeling van websites en internetprestaties van overheden onder de naam Overheid.nl Monitor.

In opdracht van Advies Overheid.nl zijn de webrichtlijnen ontwikkeld door Cinnamon Interactive en TNO/Telecom, met bijdragen van de afdeling Digitale Media van het Ministerie van VWS, het programmabureau OSOSS en een aantal webspecialisten.

Noot voor de redactie