Gemeente Breda

Gemeente stelt subsidiegelden beschikbaar voor woningbouwprojecten en - initiatieven

Appartementen_in_aanbouw_gr.jpg

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de verdeling van subsidiegelden over een aantal projecten. Deze subsidiegelden zijn afkomstig uit de reserve Volkshuisvesting. Doel van de reserve Volkshuisvesting is om knelpunten in de volkshuisvesting op te lossen of nieuwe initiatieven te stimuleren.

Het merendeel van de voorgedragen projecten richt zich op het verbeteren van de positie van aandachtsgroepen op de woningmarkt en op het verhogen van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. Daarnaast worden gelden gereserveerd om de komende twee jaar de gevolgen van de vertraging van de woningbouwproductie in Teteringen te beperken.

Operatie Herstel Teteringen

Omdat de Raad van State in juni van dit jaar de drie bestemmingsplannen voor de Vinex-locatie Teteringen heeft vernietigd, is er een vertraging ontstaan in de woningbouwproductie. De komende jaren worden er dan ook minder woningen opgeleverd dan gepland. Het college onderzoekt momenteel de wegen die helpen om het gat in de productie zo veel mogelijk te beperken en de doorstroming te bevorderen. Zij wil hierbij inzetten op het stimuleren van vervangende bouwprojecten en waar mogelijk de procedures te verkorten; hiervoor wordt een bedrag van 200.000 gereserveerd. Daarnaast wordt ingezet om de positie van starters op de koopmarkt te bevorderen. Het is nog steeds moeilijk voor starters om de stap naar een koopwoning te maken. Door een financiële constructie, die Verkoop onder Voorwaarden heet, is het mogelijk goedkopere koopwoningen aan te bieden en deze ook in de toekomst voor starters bereikbaar te houden. Bijkomend voordeel is dat dit de doorstroming op de huurmarkt zal bevorderen. Het College wil daarom 600.000 in een speciaal fonds storten om een begin te maken voor deze nieuwbouwwoningen.

Kwaliteit bestaande voorraad

In de Alliantie voor Wonen in Breda (prestatie-afspraken tussen gemeente en corporaties) hebben de gemeente en de woningcorporaties ook afspraken gemaakt over het huisvesten van aandachtsgroepen en de verbetering van de kwaliteit van de bestaande woningen. Tot eind 2006 zullen de woningcorporaties de gemeenschappelijke ruimten toegankelijker maken van circa 18 woningcomplexen. De gemeente stelt hiervoor maximaal 450.000 beschikbaar.

Daarnaast wordt een experiment gestart om te kijken of en in hoeverre het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor de woonomgeving bij bestaande woningen is te behalen. Voor dit experiment, dat in de eerste helft van 2005 wordt uitgevoerd, stelt het college 200.000 beschikbaar.

Doorstroming in maatschappelijke opvang

Eén van de doelgroepen van beleid zijn de mensen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang. Wat de huisvesting van deze groep betreft, blijken er zeer beperkte doorstroommogelijkheden te zijn voor bewoners van de intramurale opvang om vanuit de opvangsituatie naar andere woonvormen te verhuizen. De corporaties willen de hoeveelheid woningen voor deze mensen én de variëteit van verschillende woonvormen vergroten. De woonvormen verschillen van intramurale (crisis) opvang tot begeleiding in een huurwoning. Instanties voor maatschappelijke opvang en woningcorporaties gaan hier samen met de gemeente en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) mee aan de slag. Het voorstel is om uit de reserve Volkshuisvesting een maximaal budget van 150.000 hiervoor te reserveren.

Op 2 november aanstaande komen deze voorstellen van het College aan de orde in de Commissie Volkshuisvesting, Sport en Milieu.

Breda, 20 oktober 2004