CDA

CDA
20-10-04
Huisarts buiten de no-claim
Afgelopen week is besloten dat de huisarts niet zal meetellen in de zogeheten no-claimsystematiek. Na weken van onderhandelen met coalitiepartijen VVD en D66 kwam er een accoord op dit punt.

Het CDA heeft al vanaf begin 2004 in diverse debatten duidelijk gemaakt inhoudelijke en praktische bezwaren te hebben tegen het laten meetellen van de huisartsenfunctie in de no-claimsystematiek. Adviesorganen en diverse beroepsgroepen ondersteunen dit inhoudelijke standpunt. De huisartsenfunctie moet drempelloos toegankelijk zijn.

Siem Buijs: "Nagenoeg iedereen in dit land is ervan overtuigd dat er twee sectoren zijn die meewerken aan kostenbeheersing. Dat is preventie en huisartsenzorg als poortwachter. Die functie van de huisarts is van onmisbaar belang. Niet alleen vanwege het feit dat 96% van alle klachten de huisarts zelf afhandelt. Ook vanwege preventie, ondersteuning, advisering en het gericht verwijzen van patiënten. Juist de huisarts kan als geen ander patiënten voorlichting geven. Of verwijzen naar specialist of ziekenhuis als dat noodzakelijk is. Dat bespaart uiteindelijk juist kosten en voorkomt dat mensen te lang met klachten blijven lopen of rechtstreeks naar de veel duurdere Eerste Hulppost van het ziekenhuis gaan." Volgens het CTG, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsgroep waren er ook praktische belemmeringen om per 1 januari a.s. de huisarts op te nemen in de no-claim systematiek. Invoering in 2005 werd sowieso een onhaalbare klus.

In het Hoofdlijnenakkoord van 16 mei 2003 werd overeengekomen dat er een verplicht eigen risico zal worden ingevoerd dat zo`n 200 Euro per jaar zou zijn. Dit in het kader van het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en het verhogen van het kostenbewustzijn. De kosten voor de volksgezondheid rijzen de pan uit en het opnemen van prikkels, zodat mensen bewuster met zorg omgaan, werd nodig geacht. Volksgezondheid is immers niet gratis,: het kost ons met zijn allen gewoon veel geld aan premie etc.
Ook werd overeengekomen in dit Hoofdlijnenakkoord dat de poortwachtersfunctie van de huisarts zal worden behouden. Mede vanwege het feit dat invoering van de zgn. medicijnknaak vorig jaar werd afgestemd, werd dit verplicht eigen risico verhoogd naar 250 euro.

Omdat een verplicht eigen risico van 250 Euro ertoe zou kunnen leiden dat chronisch zieken in liquiditeitsproblemen zouden kunnen komen, werd gekozen voor een zgn. verplichte no-claimsystematiek. In deze systematiek betaalt iedere ziekenfondsverzekerde 63 Euro per jaar; in maandelijkse termijnen te betalen van iets meer dan 5 Euro. Indien men in dat jaar geen gebruik maakt van zorg, wordt 250 Euro teruggegeven. Wordt er voor meer dan 250 Euro gebruik gemaakt van zorg, dan vind geen teruggaaf plaats. Indien de gemaakte kosten van zorg tussen 0 en 250 Euro bedragen krijgt men een reductie van 250 Euro minus deze gemaakte kosten. Het no- claimsysteem is daarom beter dan een systeem met eigen bijdrages, ook voor chronisch zieken met een smalle beurs. Daarbij moet worden bedacht dat de no-claimpremie ook meetelt in de zorgtoeslag die vanaf 2006 wordt ingevoerd.

In het verlengde van het Hoofdlijnenakkoord kan het CDA zich vinden in deze no- claimsystematiek. De no-claimsystematiek geldt niet voor de kosten van verloskundige zorg en kraamzorg, en het gebruik van huisartsenzorg zou in de plannen van de regering voor maximaal 25% in rekening gebracht, oftewel ± 5 Euro per consult/visite of telefonisch consult.

De VVD heeft lang vastgehouden aan de wens om de huisarts wel mee te laten tellen. Uiteindelijk kon er een akkoord bereikt worden, omdat er een structurele dekking werd gevonden voor de CDA-plannen. En omdat het CDA de handtekening zette onder een VVD-plan om de no-claimteruggaaf meer per leeftijd catagorie te bekijken. Dat betekent dat er indelingen komen in leefstijdcategorieën. Aan de hand van die leeftijdcategorie wordt gekeken wat het gemiddelde zorggebruik per jaar is. Een 67-jarige vrouw gebruikt bijv. gemiddeld meer medicijnen dan een jong iemand van 25 jaar. Het is dus veel beter en socialer om te kijken naar het gemiddelde zorggebruik per leeftijdsgroep. Zit je onder dat gemiddelde (dus minder medicijnen dan jouw leeftijdsgenoten), dan krijg je geld terug. Gebruik je meer, dan vervalt je no-claimteruggave (gedeeltelijk). Met dit systeem krijgen ook ouderen een grotere kans op teruggave. Het is een meer solidair systeem om leeftijdsgroepen met elkaar te vergelijken.

De structurele dekking zit onder andere in het terugdringen van oneigenlijk gebruik van de huisarts. Ùit onderzoek blijkt zo`n 4 procent van het huisartsenbezoek onnodig. Met de sector zullen afspraken gemaakt worden om dit getal terug te dringen. Daarnaast zal de premie waarschijnlijk een paar euro per jaar (dus enkele dubbeltjes per maand) moeten worden verhoogd en gaat de uiteindelijke teruggave naar 255 euro maximaal. Als de taakstelling voor het terugdringen van onnodig gebruik van de huisarts wordt gehaald, kan de premieverhoging worden teruggedraaid. Het CDA vindt het een verantwoorde keuze om de premie met een paar dubbeltjes per maand te laten stijgen als dat betekent dat de huisarts drempelloos toegankelijk blijft.