Gemeente Best

21-10-2004
Herontwikkeling oostzijde Koningin Julianaweg

Stam + De Koning Vastgoed wint prijsvraag
Herontwikkeling oostzijde Koningin Julianaweg
In juni 2004 heeft de gemeente een wedstrijd uitgeschreven voor de herontwikkeling van de Koningin Julianaweg. Het betreft de locatie aan de oostzijde, naast de Hubo. Voor de prijsvraag zijn zes projectontwikkelaars uitgenodigd. Het college van burgemeester en wethouders heeft de ingediende plannen tijdens zijn vergadering op 19 oktober 2004 aan de hand van een maquette en het advies van de selectiecommissie besproken. Het "hofjesplan" van Stam + De Koning Vastgoed B.V. is als beste uit de bus gekomen.

Winnend plan
Het ontwerp van Stam + De Koning Vastgoed B.V. kan omschreven worden als "wonen in een hofje". Het past hierdoor goed in de omgeving. In het huidige concept zijn er 43 huur- en koopwoningen in 2 hofjes opgenomen. Er zijn woningen voor zowel senioren als starters. Voor de laatste doelgroep is voorzien in een aantal studio's met een eigen keuken en badkamer, met de hof als tuin. Daarnaast worden er eengezinswoningen, appartementen en atelierwoningen gebouwd. Voor alle woningen geldt dat de tuinen gezamenlijk één geheel vormen, het "hof". Wél hebben de bewoners een eigen veranda of terras. Uniek aan dit ontwerp is verder de ondergrondse parkeervoorziening onder het zuidelijke hof.

Vervolg
Het winnende plan wordt nu eerst nader uitgewerkt. Het ontwerp zoals gepresenteerd kan op onderdelen nog worden aangepast. Zodra er een definitief plan ligt, volgt de procedure voor een bouwvergunning. De start van de bouwwerkzaamheden zal aansluiten op de realisatie van "de Schakel". Dit in verband met het verplaatsen van een aantal ondernemers die nu nog aan de Koningin Julianaweg zijn gevestigd. Op welke wijze de woningen worden verhuurd en verkocht is nog niet bekend.
Het terrein aan de overzijde van de Koningin Julianaweg wordt ingevuld door woningcorporatie Domein. Het bestemmingsplan voor deze locatie wordt binnenkort door de gemeenteraad vastgesteld.

impressie koningin Julianweg
Impressie aanzicht Koningin Julianaweg

maquette Julianaweg
Maquette Koningin Julianaweg