Politie Friesland

Politieberichten van 29/10 (13.00 uur) t/m 30/10 (13.00 uur)

Fryslân 30-10-2004 - Voor meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer (0900) 8844.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft vrijdag rond 13.15 uur een hennepkwekerij ontmanteld aan de Brederostraat. In de woning werden 125 planten aangetroffen. De planten en benodigde attributen zijn vernietigd. In de woning werd geen verdachte aangetroffen.

Noordwolde: verdachten aangehouden na vechtpartij
De politie heeft zaterdag rond 02.00 uur een 21-jarige man en een 29-jarige man uit Sonnega aangehouden. De 29-jarige man was op een feestje aan de Zuiderweg in Noordwolde waar een vechtpartij zou hebben plaatsgevonden. Toen de politie de namen wilde noteren van de aanwezigen bleek de man nog een gevangenisstraf te moeten uitzitten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De andere man werd aangehouden in het asielzoekerscentrum aan de Pieter Stuyvesantweg in Sonnega. Ook deze man bleek aanwezig te zijn geweest op het feestje en had in een busje van Noordwolde naar Sonnega een 23-jarige man uit Sonnega mishandeld met een fles.

Drachten: verdachte aangehouden na vechtpartij
Bij een vechtpartij aan de Tine Talmanstraat is vrijdag rond 16.30 uur een man (nadere gegevens nog onbekend) gewond geraakt. De man was gestoken in de rug en verklaarde ruzie te hebben gehad met een andere man. Hij verklaarde te zijn gestoken door deze man. Naar aanleiding van getuigenverklaringen kon de politie later op de avond een 21-jarige inwoner van Drachten aanhouden. De politie zette het plaats delict af voor sporenonderzoek. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: drie verdachten aangehouden na zware mishandeling De politie heeft vrijdag rond 21.30 uur in een woning aan het Voermanspad drie verdachten aangehouden. De drie, een 43-jarige vrouw, een 22-jarige man en een 29-jarige man uit Drachten, werden ervan verdacht in de woning een 42-jarige inwoner van Kootstertille te hebben mishandeld. Na verhoor op het bureau is de vrouw later op de avond weer in vrijheid gesteld. De aangever was met een soort bezemsteel geslagen. Waarom de man is mishandeld is op dit moment nog niet duidelijk.

Joure: man zwaargewond bij een aanrijding
Een 70-jarige inwoner van Joure is vrijdag rond 11.35 uur zwaar gewond geraakt bij een aanrijding aan de Helmhout. De man fietste over de Fokkestaach en wilde op het Helmhout linksaf slaan. De fietser kwam van rechts maar kreeg geen voorrang van een 34-jarige automobilist uit Joure. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij de fietser via de voorruit en het dak van de auto terechtkwam op het wegdek. Het slachtoffer is met zwaar hersenletsel per traumahelikopter naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen gebracht. De politie deed onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Joure: man gewond bij aanrijding
Een 69-jarige inwoner van Joure is vrijdag rond 09.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan de Appelwijk. De man fietste op de Appelwyk en kreeg geen voorrang van een 54-jarige vrachtwagenchauffeur uit Beilen. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij de Jouster ten val kwam. Het slachtoffer is per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Darchten gebracht. De traumahelikopter kwam ter plaatse maar bleek niet nodig. De politie deed onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Dokkum: vijf bestuurders bekeurd bij verkeerssurveillance Tijdens een verkeerssurveillance in Dokkum en omgeving heeft de politie vijf bestuurders een bekeuring gegeven. Drie
vrachtwagenchauffeurs kregen een bon omdat zij op de Trekweg reden, terwijl daar een breedtebeperking geldt. Ook twee bestuurders van een bromfiets kregen een bon. Een bestuurder droeg geen helm en de andere had zijn brommer opgevoerd. Zijn brommer had een vermogen van 0,9 kw.

Joure: man gewond bij aanrijding
Bij een aanrijding aan de Rijksweg A7 is vrijdag rond 13.30 uur een 81-jarige automobilist uit Groningen gewond geraakt. De automobilist kwam vanuit Sneek en reed in de richting van het verkeersplein. Hierbij zag hij een vrachtwagen die vaart minderde niet op tijd. De man botste achter op de vrachtwagen en draaide om zijn as. De auto kwam op de linkerrijstrook tot stilstand. De bestuurder raakte hierbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. In verband met de aanrijding is de weg korte tijd afgezet geweest.

Leeuwarden: motorrijder gewond bij aanrijding
Bij een aanrijding aan de Snekertrekweg is een 25-jarige motorrijder uit Berlikum gewond geraakt. De man reed op de Snekertrekweg en op datzelfde moment keerde een 76-jarige automobilist uit Leeuwarden zijn voertuig op de weg. De motorrijder reed in de linkerflank van de auto. Hierbij raakte de motorrijder gewond. Hij is per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden Zuid.

Leeuwarden: dealer aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 23.00 uur aan de Nieuweweg een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De politie zag dat de man drugs had verkocht. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zal vandaag worden verhoord.

Heerenveen: verdachte aangehouden vanwege drugsbezit
De politie heeft vrijdag rond 22.45 aan de van Kleffenslaan een 18-jarige man uit Lemmer aangehouden. De man was in bezit van harddrugs. Hij is overgebracht naar het politiebureau en is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
De politie heeft zaterdag rond 04.20 uur aan de Wirdumerdijk een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden verklaarde dat hij was geslagen en bedreigd door de verdachte. De aangever bleek slachtoffer te zijn van een poging tot straatroof. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Dokkum en omgeving: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag tussen 09.00 uur en 21.00 uur
verkeerscontroles gehouden in Buitenpost, Surhuisterveen, Dokkum, Stiens en Sint Annaparochie. In totaal begingen 111 bestuurders een overtreding. Waaronder 86 bestuurders die geen gordel droegen, acht reden te hard, vijf belden niet handsfree, een was in het bezit van een radardetector, drie hadden folie op de zij- of voorruit, twee droegen geen helm.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):

Harlingen, Schoolstraat, vrijdag rond 23.50 uur, 57-jarige snorfietser uit Harlingen, 455 ug/l, rijverbod van vier uren.

Sneek, Willemstraat, vrijdag rond 23.45 uur, 49-jarige automobiliste uit Sneek, 715 ug/l, rijverbod van acht uren, rijbewijs ingevorderd.

Hallum, Doniaweg, zaterdag 00.50 uur, 27-jarige bromfietser uit de gemeente Ferwerderadiel, 240 ug/l, rijverbod van een uur.

Drachten, Mariengaard, zaterdag rond 01.25 uur, 24-jarige automobilist uit Drachten, 345 ug/l, rijverbod van twee uren.

Sint Jacobiparochie, zaterdag rond 02.40 uur, 34-jarige snorfietser uit de gemeente Menaldumadeel, 365 ug/l, rijverbod van drie uren.

Harlingen, Oosterparkweg, zaterdag rond 03.40 uur, 38-jarige bromfietser uit Harlingen, 360 ug/l, rijverbod van drie uren.

Sneek, Worp Tjaardastraat, zaterdag rond 04.00 uur, 32-jarige automobilist uit de gemeente Boarnsterhim, 655 ug/l, rijverbod van zeven uren, invordering rijbewijs.