Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

4 november 2004

Philips opnieuw populairste werkgever

De populairste werkgever onder economische, juridische en technische starters is opnieuw Philips. Dit blijkt uit het tweede Memory Magazine Arbeidsmarkt- en Imago-onderzoek, dat is gepubliceerd in het novembernummer van Memory Magazine, het best gelezen studententijdschrift van Nederland.

Het tweede Memory Magazine Arbeidsmarkt- en Imago-onderzoek vond plaats in de maand september via e-mail. 29.196 starters uit de lezersdoelgroepen van Memory Magazine ontvingen

per mail een enquête. 6.596 starters deden mee aan het onderzoek. Deze groep starters bestaat uit personen een jaar voor tot een jaar na afstuderen met een opleiding mbo-/ hbo-techniek, hio, wo-techniek, heao, wo-economie of wo-rechten. De starters zelf zijn positief over hun kansen op een baan, zo blijkt uit het onderzoek. Van de respondenten had 31 procent al een baan gevonden ten tijde van het onderzoek. Van degenen die nog werkzoekend zijn, verwacht het overgrote deel (42 procent) binnen één tot drie maanden na afstuderen aan de slag te kunnen.

Philips favoriete werkgever

Memory Magazine vroeg de respondenten om vijf bedrijfsnamen van favoriete werkgevers te noemen. Het onderzoek is gebaseerd op de actieve naamsbekendheid. De door de respondenten opgegeven bedrijfsnamen werden spontaan zonder hulp van de redactie genoemd. Gezien de enorme diversiteit van de overheid als werkgever, heeft de redactie besloten alleen zelfstandige overheidsonderdelen als ministeries, overheidsinstellingen, -diensten en gemeenten in de top-25 op te nemen. Nieuw in de top-25 van favoriete bedrijven zijn Fortis en BDO Accountants & Adviseurs. Deze bedrijven namen de plaats in van Nike en Océ Technologies. Zie de bijlage voor de volledige top-25.

Overheid scoort hoog als recessieveilige werkgever

De overheid als geheel scoort, evenals in 2003, hoog als het gaat om recessieveilige werkgevers. De overheid vinden we ook dit jaar terug op de eerste plek in de lijst: 39,7 procent van de respondenten beschouwt de overheid als een relatief veilige werkgever. Ook een multinational wordt nog steeds gezien als een werkgever waar je redelijk 'veilig zit' als het economisch gezien minder gaat: Shell en ABN AMRO vinden we in de top-10 'Recessieveilige werkgevers' (zie bijlage) terug op respectievelijk de tweede en derde plek. Philips, lijstaanvoerder van de 'Top-25 Favoriete werkgevers', komen we in dit overzicht tegen op de vierde plaats, een stijging van drie plaatsen in vergelijking met vorig jaar.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht