Provincie Flevoland





Uitspraak rechter in zaak Flevo Herb c.s.

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de zaak van zes agroprojecten, waaronder Flevo Herb, en heeft daarbij alle bezwaren die tegen de provincie waren ingediend, ongegrond verklaard. Daarmee is de provincie volledig in het gelijk gesteld. De rechtbank in Zwolle concludeert in haar uitspraak dat de provincie de afhandeling van de zes Europese subsidieprojecten zorgvuldig en correct heeft uitgevoerd.

Eind jaren 90 is een aantal ondernemers met de provincie een subsidieovereenkomst in het kader van het Europees Programma voor Flevoland aangegaan voor de uitvoering van zes Agroprojecten, waaronder Flevo Herb. Bij het vaststellen van de definitieve subsidie ten behoeve van de afronding van de projecten, hebben de
projectindieners bezwaar aangetekend tegen het uiteindelijke subsidiebedrag.

Flevo Herb c.s. meende dat meer projectkosten in aanmerking konden komen voor subsidiëring dan de provincie op basis van de
subsidieovereenkomsten vaststelde. De rechtbank Zwolle (meervoudige kamer, afdeling bestuursrecht) wijst in haar uitspraak deze zienswijze van de eisers af.

Tijdens de uitvoering van de projecten heeft de provincie onafhankelijk onderzoek laten instellen door accountant Deloitte & Touche, omdat het vermoeden bestond dat er sprake was van dubbelfinanciering van projecten. De eisers voerden tijdens de rechtszitting van 14 september j.l. aan dat er voor dit onderzoek geen gerechtvaardigde aanleiding was. De rechtbank geeft aan dat die gerechtvaardigde aanleiding er wel was en dat de provincie bevoegd en zelfs verplicht was dit onderzoek te laten uitvoeren.

Dit onderzoek heeft langer geduurd dan verwacht. De rechtbank concludeert dat deze vertraging verband houdt met de zorgvuldigheid die de provincie in dit verband heeft willen betrachten, in combinatie met de opstelling van de eisers. Flevo Herb c.s. heeft ervoor gekozen niet inhoudelijk te willen reageren op het concept-rapport van de accountant. De rechtbank vindt dat de gevolgen van deze handelswijze voor rekening en risico van de eisers komen. Overigens heeft de vertraging van het onderzoek geen invloed gehad op de hoogte van het subsidiebedrag, blijkt uit de uitspraak.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank en zal die aanbieden aan Provinciale Staten van Flevoland.