GroenLinks

Duitse Groenen-voorzitter te gast bij GroenLinks Forum

25 oktober 2004

Op zaterdag 6 november vindt het jaarlijkse GroenLinks Forum plaats. Speciale gast is Reinhart Bütikhofer, de voorzitter van de Duitse Grünen. Hij zal uit de doeken doen waarom bij onze Oosterburen de Groenen gewaardeerd worden als regeringspartij, terwijl de SPD verkiezingsnederlagen lijdt. Op het Forum houdt Femke Halsema een toespraak, vinden er maar liefst veertien workshops plaats en wordt er op ludieke wijze stilgestaan bij 15 jaar GroenLinks.

Naast het jaarlijkse congres organiseert GroenLinks elk jaar het Forum. Een dag waarop leden elkaar kunnen treffen, informatie kunnen opdoen en een bijdrage kunnen leveren aan standpunten van GroenLinks. Dit jaar staat de partijbrede discussie over immigratie centraal. In een aantal workshops wordt gedebatteerd over enkele heikele kwesties, zoals de vraag of Turkije thuishoort in de EU.

De ideologische plaatsbepaling van GroenLinks krijgt eveneens een prominente plek op het Forum. Tegenover het conservatieve kabinet kiest Femke Halsema uitdrukkelijk voor vrijzinnig links. Die positie verdedigt zij op het Forum.

De voorzitter van de Duitse Groenen is de speciale gast van de dag. Reinhart Bütikhofer is sinds 2002 voorzitter van Die Grünen. Ondanks regeringsdeelname winnen de Groenen verkiezing op verkiezing. In Oost-Duitsland heeft de partij sinds kort voor het eerst voet aan de grond gekregen. Dit terwijl de andere regeringspartij, de SPD, de afgelopen verkiezingen op deelstaatniveau flink is afgestraft. Bütikhofer zal in een debat ingaan op de offensieve hervormingsstrategie van de Groenen op sociaal-economisch terrein en hij legt uit waarom de Duitse Groenen zo goed scoren.

Op het Forum wordt het derde lustrum van GroenLinks gevierd, want het is vijftien jaar geleden dat GroenLinks werd opgericht. Onder de deelnemers wordt de kennis over de geschiedenis van GroenLinks getest.

Meer informatie over het programma is te vinden op: www.groenlinks.nl/agenda.

Wat: GroenLinks ForumWanneer: Zaterdag 6 november van 10.30 - 16.30 uurWaar: Universiteitscentrum De Uithof, gebouw EducatoriumAdres: Leuvenlaan 19 te Utrecht, bereikbaar via buslijnen 11 en 12 vanaf Utrecht CS

Er is gelegenheid om Reinhart Bütikhofer te interviewen tijdens het Forum.

Meer informatie:
Jan van der Meer - 06-48115727