Gemeente Westerveld

6-11-2004
Reactie van college op algemene beschouwingen
Het college heeft een reactie geformuleerd op de algemene beschouwingen die zij had ontvangen van de fracties uit de gemeenteraad. U kunt doorklikken om de reactie van het college te lezen.

De algemene beschouwingen van de vijf verschillende fracties uit de gemeenteraad gaan in op de begroting van de gemeente. Deze vindt u ook op deze website, onder Nieuws. Hieronder vindt u een samenvatting van de reactie van het college hierop. Als u onderaan de pagina kijkt, vindt u daar nog de volledige reactie en een schema met de antwoorden op de vragen die de fracties hebben gesteld.

Reactie college van B&W op de Algemene Beschouwingen Vrijwel alle fracties hebben onze huidige situatie in Westerveld geschetst in het licht van de kleine plattelandsgemeente, die is overgeleverd aan de ontwikkelingen op landelijk economische en bestuurlijk gebied. Daarbij moet de financiële huishouding op orde blijven, terwijl er op veel terreinen en voor een aantal doelgroepen nog zoveel te doen is. De vraag daarbij is of wij ons daarbij neerleggen of dat we een gemeente met ambitie willen zijn.

Burgemeester en wethouders hebben de ambitie om Westerveld een vitale plattelandsgemeente te laten blijven. Deze ambitie willen zij graag samen met de raad en de bevolking waarmaken. Het is aan de raad om daarbij de kaders en de richting aan te geven. Een aantal fracties geven de door hen gewenste richting in hun algemene beschouwingen ook aan.

Maar gelijktijdig verliest het college de realiteit niet uit het oog. Het is niet voor niets dat vorig jaar de qua omvang ongekend grote operaties van "Op koersâ¦" is vastgesteld. De feitelijke effecten daarvan moeten nog zichtbaar worden, maar wel duidelijk is dat zij zowel op het voorzieningenniveau als op de gemeentelijke organisatie grote invloed hebben. Het college zit nog midden in deze operaties en zullen die eerst tot een goed einde moeten brengen, wil zij vanuit een dan gezonde situatie onze gemeente verder kunnen beheren.

Het college deelt de zorg over de onzekerheden vanuit Den Haag op allerlei gebieden, zoals invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de gedeeltelijke afschaffing van de o.z.b., etc. Dit maakt het soms erg moeilijk om tijdig op deze ontwikkelingen te kunnen inspelen. Toch wordt geprobeerd hierop te anticiperen en waar mogelijk de raad tijdig over de effecten informeren.

Hoewel het nog steeds om de behandeling van de begroting gaat, vinden het college het een goede ontwikkeling dat mede als gevolg van de opzet van de programmabegroting, de beschouwingen minder financieel getint en meer inhoudelijk van aard zijn. Het gaat tenslotte om de resultaten van het te voeren beleid.

Belastingvoorstellen
Door diverse fracties zijn voorstellen gedaan om de belastingen minder te verhogen c.q. te verlagen ten opzichte van de voorstellen.

B&W willen in ieder geval vasthouden aan de principiële uitgangspunten, zoals vastgelegd in de kaders van "Op koersâ¦", zoals het streven naar kostendekkende tarieven en het zich niet laten (af)leiden door incidentele mee- of tegenvallers. Het college wil nadrukkelijk het structurele beeld van "Op koersâ¦" voor ogen blijven houden.

Desondanks is er begrip voor de door de raad afgegeven signalen. Indien alle voornemens worden gerealiseerd, ziet het financiële beeld er gunstiger uit. Ook de door de genoemde fracties ingediende voorstellen gaan uit van het voorbehoud van het volledig kunnen realiseren van de voorgestelde bezuinigingen.

Nu het financiële perspectief er â mede dankzij een aantal (incidentele) meevallers â op papier gunstiger uitziet, is het verantwoord om een vooralsnog eenmalig gebaar te maken naar de belastingbetaler. Dit gebaar wil het college vervolgens van jaar tot jaar bezien, om zodoende flexibel te kunnen inspelen op zaken, zowel rond de bezuinigingsoperatie als nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen.

Nu B&W kunnen meegaan in het streven naar lastenverlaging, wordt de voorkeur uitgesproken voor een algemene korting van ⬠25,00 per huishouden, te verwerken via het vaste tarief van de afvalstoffenheffing. Op deze wijze kan elk huishouden in gelijke mate profiteren van dit gebaar.

---

documenten
Reactie college op algemene beschouwingen 2004
Antwoorden college op vragen algemene beschouwingen 2004