Novem

11-11-2004
Innovatieve MKB in de industrie krijgt alle aandacht (en geld) van programma Milieu & Technologie

Innovatie lijkt het toverwoord voor een zorgeloze toekomst. Maar innoverende MKB-ers lopen daarbij in de praktijk tegen een aantal problemen aan. Met financiële steun van het programma Milieu & Technologie (M&T) kunt u die problemen aanpakken bij innovaties met een duidelijk milieuvoordeel. SenterNovem voert dit programma uit voor de ministeries van VROM, EZ en LNV.

Herkent u deze problemen?

Innovatie brengt de nodige onzekerheden en financiële risico's met zich mee
Met subsidie van M&T wordt het financiële risico al wat minder. In de afgelopen jaren bedroeg de subsidie gemiddeld EUR 100.000 per project, variërend van EUR30.000 tot EUR350.000. Afhankelijk van het soort project kunt u subsidie krijgen voor 30-50% van de projectkosten. Het budget voor de rest van dit jaar bedraagt EUR3,6 miljoen.

(Potentiële) klanten zijn onbekend met de mogelijkheden van een innovatie. De innovatie heeft een slechte reputatie of is moeilijk in te passen in bestaande apparatuur.
Binnen het programma-onderdeel `Toepassen in de praktijk' kunt u subsidie krijgen voor een pilot (test op kleinere schaal) of demonstratieproject (full scale), waarmee u allerlei vooroordelen kunt ontkrachten en de eerste kinderziektes van uw milieuvriendelijke, innovatieve proces, product of dienst kunt genezen.

Een innovatie kan technisch perfect zijn, maar toch niet doorbreken op de markt
Maak dan gebruik van het programma-onderdeel `Technologie in de markt'. Om te zorgen dat uw milieuvriendelijke, innovatieve proces, product of dienst doorbreekt op de markt kunt u de marktintroductie goed voorbereiden door met M&T-subsidie uw businessplan te onderbouwen met onderzoek, ongeacht hoe ver de technische ontwikkeling al gevorderd is. Denk daarbij aan het onderzoeken van de marktbehoeften, de economische haalbaarheid, de financieringsmogelijkheden, geschikte partners, kansen en belemmeringen vanuit de wet-en regelgeving of van kennisbescherming. Tips voor een efficiëntere marktintroductie vindt u overigens in overvloed op de website www.innovatietoolkit.novem.nl.

Wie gingen u voor?
Buitenhuis Snacks b.v. uit Wijk bij Duurstede demonstreerde met steun van M&T een waterbesparend kookprocédé voor nasi en bami. Door hergebruik van het kookwater en door middel van warmtewisselaars is het waterverbruik 61% gedaald. Per kg product heeft men nu nog maar 7,9 liter water nodig in plaats van 26 liter. Bovendien zijn de ARBO-omstandigheden verbeterd.

Kalsbeek b.v. uit Assen test in een pilotproject met steun van M&T een milieuvriendelijk desinfectiesysteem voor open koelwatersystemen in de industrie. In situ wordt via elektrodiafragmalyse uit keukenzout chloorbleekloog, ozon en waterstofperoxide gemaakt. Deze oxidatieve biociden bestrijden micro-organismen en biofouling. Voorheen werden voor de desinfectie milieuonvriendelijke, niet-afbreekbare stoffen aan het koelwater toegevoegd en geloosd. In combinatie met ionenwisseling voor waterontharding en een techniek voor het voorkomen van afzetting van organisch materiaal kan met elektrodiafragmalyse per jaar 38.000 kg actief chloor, 35.000 kg niet-afbreekbare hulpstoffen en 120.000 m3 (12%) water bespaard worden. De terugverdientijd is volgens Kalsbeek ongeveer 1 jaar.

Meer dan 600 andere projecten van collega's (en concurrenten) vindt u in de projecten-database op de site www.milieutechnologie.novem.nl. Let er wel op dat in het verleden projecten subsidie gekregen hebben op basis van andere criteria dan de huidige. Of blader eens in de brochure "Succesvol duurzaam innoveren" waarin ondernemers aan het woord komen over het hoe en waarom van hun duurzame innovatie.

Nieuw in het programma Milieu & Technologie
Sinds de laatste wijziging in juli 2004 is het programma M&T voornamelijk gericht op het industriële MKB (BIK-code 15 en 17 t/m 36). Grote bedrijven en kennisinstellingen mogen wel als projectpartner meedoen, als de hoofdaanvrager maar een MKB-bedrijf is. Naast producten en processen komen ook innovatieve, milieugerichte diensten in aanmerking voor subsidie.
R&D-projecten (industrieel, technologisch onderzoek) worden niet meer gesubsidieerd. Het programma M&T staat voortaan alleen open voor de laatste fases in het innovatieproces: pilot- en demonstratieprojecten (Toepassing in de praktijk) en marktintroductieprojecten (Technologie in de markt).

Verhoog uw kans op subsidie
Door ruim voor de sluitingsdatum van 28 december 2004 in te dienen, maakt u meer kans op subsidie. Aanvragen worden namelijk op volgorde van binnenkomst behandeld. Ieder jaar gaat het budget schoon op. Nu is er nog ruimte voor goede projecten.

Subsidie aanvragen
Op de site vindt u de precieze voorwaarden voor subsidie en alle benodigde formulieren. U kunt ook eerst een projectidee-formulier invullen zodat SenterNovem snel kan bepalen of uw idee past binnen het programma.

Meer informatie
Op de site leest u wat het programma Milieu & Technologie naast subsidie nog meer te bieden heeft. U kunt er ook recente brochures downloaden. Of bestel ze gratis via de helpdesk o.v.v. het publicatienummer:
Folder: Vernieuwd programma Milieu & Technologie 2004 (3MT 04.02) Brochure: Succesvol duurzaam innoveren (3MT 04.03)

Internet: www.milieutechnologie.novem.nl
Helpdesk bedrijven: tel. 030-2393 640,
milieutechnologie@senternovem.nl
Voor info over andere subsidieregelingen voor het MKB kunt u bellen met SenterNovem, 070-3735999

Samenvatting
Het programma Milieu & Technologie van SenterNovem richt zich in het bijzonder op het industriële MKB. Er is subsidie voor projecten die vallen onder de noemer:

* Innovaties met milieu-voordeel

* Proces, product, dienst

* Marktverkenning, onderbouwing business-plan

* Technische pilots

* Technische demonstratieprojecten

* EUR 3,6 miljoen budget

* Eerder indienen = meer kans. Uiterlijk 28 december 2004.