KRO - De grootste Nederlander

Volgende stap: Het favoriete boek

Het verkiezen van De Grootste smaakt naar méér. Nadat in Engeland en Duitsland al de grootste Brit en Duitser waren gekozen, hebben de omroepen BBC en ZDF een volgende stap gezet: de verkiezing van het favoriete boek. En in beide landen werd hetzelfde boek nummer één!

In Engeland heette de verkiezing The Big Read, van 18 oktober tot 13 december 2003. Nummer één werd The Lord of the Rings van Tolkien. De rest van de top-tien:

2 Pride and Prejudice, Jane Austen.
3 His Dark Materials, van Philip Pullman.
4 The Hitchhikers Guide to the Galaxy, door Douglas Adams. 5 Harry Potter and the Goblet of Fire, van J.K. Rowling. 6 To Kill a Mocking Bird, door Harper Lee.
7 Winnie the Pooh, A.H. Milne.
8 Nineteen Eighty-Four, van George Orwell.
9 The Lion, the Witch and the Wardrobe, C.S. Lewis. 10 Jane Eyre, Charlotte Bronte.

Opvallend: Vier Harry Potter-boeken bij de eerste 25! Charles Dickens komt pas op 17, John Steinbeck op 29, Lewis Carroll (Alice) op 30, Garcia Marquez op 32 en Jack Kerouac met On the Road op 90. En: de bijbel komt in de Engelse top-honderd niet voor!

In Duitsland heeft in september j.l. de omroep ZDF gezorgd voor de verkiezing van het favoriete boek voor de Duitsers, onder de titel Das grosse Lesen. Winnaar werd Der Herr der Ringe ofwel de Tolkien-trilogie The Lord of the Rings. Op de tweede plaats staat de Bijbel.

3 Die Säulen der Erde, roman van Ken Follett
4 Das Parfum, roman van Patrick Süskind
5 Der kleine Prinz, sprookje van Antoine de Saint-Exupéry 6 Buddenbrooks, roman van Thomas Mann
7 Der Medicus, roman van Noah Gordon
8 Der Alchimist, roman van Paolo Coelho
9 Harry Potter und der Stein der Weisen, fantasieroman van Joanne Rowling
10 Die Päpstin, roman van Donna Cross

Ook Nederland is vertegenwoordigd op de Duitse lijst van 100 favoriete boeken! Op de 25e plaats staat Die Entdeckung des Himmels van Harry Mulisch en op de 70e plaats staat het dagboek van Anne Frank.

Duitslands grote schrijver Goethe komt pas op de 15e plaats, met zijn Faust; Die Blechtrommel van Günther Grass staat op 48. Op de 19e plaats staat De Da Vinci Code (in het Duits Illuminatie) van Dan Brown, op de 59e plaats Pippi Langkous (Pippi Langstrumpf) en op 79 staat Winnetou van Karl May.

In Nederland zijn nog geen plannen voor de boek-verkiezing. KROs hoofd amusement tv Stephan Warnik: Eerst maar eens kijken hoe het project De Grootste Nederlander ons bevalt.