Stichting Natuur en Milieu

Brussel, 11 november 2004

Gezamenlijk persbericht van European Habitats Forum en Stichting Natuur en Milieu
Europees Parlement wil natuur steunen

De president van het Europees Parlement kreeg een symbolisch cadeau van een grote groep natuurbeschermingsorganisaties. Een grote pot van één bij één meter met vijf verschillende Europese planten werd aangeboden aan Josep Borrell Fontelles, voorzitter van het Europees Parlement. De leden van het Europese Parlement werd gevraagd om de planten gedurende hun termijn goed te verzorgen.

De natuurbeschermingsorganisaties kondigden aan dat ze ieder jaar komen controleren hoe de planten er bij staan. We hebben het Europees Parlement de komende jaren hard nodig om de afname van plant- en diersoorten te kunnen stoppen, zei Arjan Berkhuysen, voorzitter van het European Habitats Forum, Het realiseren van een netwerk van Europese natuurgebieden (Natura2000) komt moeizaam op gang en zal voldoende fondsen nodig hebben. Het parlement kan bij goedkeuring van de Europese budgetten daar een belangrijke rol bij spelen.

Dorette Corbeij, lid van het Europees Parlement van de PvdA, ondersteunde het initiatief en benadrukte dat de mens gezonde ecosystemen nodig heeft om zelf gezond te blijven. De heer Borrell gaf met plezier de planten water op hun nieuwe plek in het parlement. Hij draagt de natuur een warm hart toe en zei het Europese netwerk Natura2000 te ondersteunen.