Gemeente Delfzijl

Persbericht

11-11-2004
Maatschappelijke onrust
Gemeente en islamitische organisaties trekken samen op

INFORMATIE

De islamitische verenigingen in Delfzijl zijn sinds woensdag 10 november in gesprek met het gemeentebestuur over de maatschappelijke onrust in Nederland en de mogelijke gevolgen hiervan voor Delfzijl.

Woensdagavond is door een delegatie onder leiding van burgemeester mevrouw drs. M. Appel-
de Waart, een bijeenkomst belegd met de Turkse Vereniging. De bezorgdheid en ongerustheid onder de 900 leden van de vereniging worden gedeeld door het gemeentebestuur. De steun en saamhorigheid met alle islamitische stromingen in de gemeente Delfzijl, zijn door het gemeentebestuur onderstreept. Afgesproken is dat een gezamenlijke oproep verstuurd wordt aan de Tweede Kamer. Kopie van deze oproep is bijgevoegd.

Op donderdag 11 november is gesproken met vertegenwoordigers van twee moskeeën in Delfzijl. Ook hier heeft het gemeentebestuur haar steun en solidariteit uitgesproken. Afgesproken is verder dat de extra surveillances tot nader order gehandhaafd blijven en dat er direct contact blijft zo lang de situatie dat vereist.

Op zaterdag 13 november is burgemeester mevrouw drs. M. Appel-de Waart te gast in het middagprogramma van Radio Delfzicht Lokaal over de huidige maatschappelijke onrust in Nederland en in Delfzijl.


---

---

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de heer drs. F. Weisglas
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

datum : 11 november 2004
ons kenmerk : dir/
behandeld door : drs. J. Visser, telefoon 0596-639911 betreft : maatschappelijke onrust in Nederland naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh

Geachte heer Weisglas,

Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh en de verontrustende situatie die inmiddels in Nederland is ontstaan is woensdagavond 10 november 2004 een bijeenkomst belegd bij de Turkse Vereniging van Delfzijl, in aanwezigheid van de burgemeester van Delfzijl, mw. drs. M. Appel-de Waart.

In deze bijeenkomst hebben de leden van de Turkse Vereniging, die een gemeenschap van circa 900 mensen in Delfzijl vertegenwoordigen, hun ernstige ongerustheid uitgesproken over de dreiging van geweld tegen islamitische organisaties en instellingen. In Delfzijl hebben zich tot nu toe gelukkig geen incidenten voorgedaan. De leden van de Turkse Vereniging vertellen bijvoorbeeld dat zij zich inmiddels wel genoodzaakt zien, uit ongerustheid, om hun kinderen onder begeleiding van en naar school te brengen.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst die in grote saamhorigheid is verlopen hebben zowel de burgemeester als de leden van de Turkse Vereniging besloten om aan de leden van de Tweede Kamer een oproep te doen.

Beiden achten het in de huidige situatie in Nederland van het grootste belang dat bij de debatten in de Tweede Kamer over de gang van zaken rond de moordzaak Theo van Gogh, het uitdragen van saamhorigheid en het zo mogelijk vermijden van onderlinge tegenstellingen centraal staat. In Nederland is nu behoefte aan een demonstratie van eenheid tegen geweld en onderlinge onverdraagzaamheid. De woorden van de minister-president, mede namens de Koningin, waren daarvan gisteren een goed voorbeeld. Wij gaan er zonder meer van uit dat u deze oproep van harte ondersteunt.

Wij verzoeken u deze oproep op een voor u passende wijze over te brengen aan de leden van de Tweede Kamer.

Hoogachtend,

De burgemeester van Delfzijl De voorzitter van de Turkse Vereniging in Delfzijl

mw. drs. M. Appel-de Waart M. Kaptan