Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, donderdag 11 november

Den Helder 11-11-2004 - 15.32 uur

Verdachten mishandeling skater verhoord
Den Helder, donderdag 11 november 2004.
De politie heeft het onderzoek naar de mishandeling van een 12-jarige jongen uit Julianadorp afgerond. Hij werd door zeven jongens in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar aangevallen en daarbij geschopt en geslagen.
De jongen werd op woensdagmiddag 27 oktober 2004 op weg naar de skatebaan in Vogelzand door de groep jongens benaderd. Hij zou een van de betrokkenen ooit een keer iets toegeroepen hebben. Hij werd door de hele groep ernstig mishandeld en kreeg diverse vuistslagen en trappen tegen zijn hoofd, ook nadat hij op de grond was gevallen. Het slachtoffer heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Zijn huisarts constateerde kneuzingen en blauwe plekken over zijn hele lichaam.
STOP. De afdeling jeugd- en zedenzaken heeft gisteren en vandaag de verdachten, allen afkomstig uit de gemeente Den Helder, aangehouden en uitgenodigd. Zes van hen zijn inmiddels gehoord. De 13-jarige verdachte zal bij de officier van justitie in Alkmaar moeten verschijnen voor een 'onderhoud ten parkette'. De overige verdachten zijn allen beneden de leeftijd van 12 jaar en daarom strafrechtelijk niet te vervolgen. Zij worden voorgedragen voor een zogenaamde STOP-reactie. Dit houdt in dat zij in gezelschap van hun ouders, een gesprek zullen hebben op het HALT-bureau.
Alle ouders van de betrokkenen hebben ook een gesprek gevoerd met de behandelend rechercheurs. Zij zagen de ernst van het feit in en zijn geschrokken van het gedrag van hun kinderen.
Misverstand over start politieonderzoek. In de Helderse Courant van 30 oktober werd ten onrechte de indruk gewekt dat de politie de zaak onvoldoende voortvarend had opgepakt. Nadat de vader van het slachtoffer na het incident telefonisch contact met de politie had opgenomen, werd voor het op papier zetten van de aangifte weliswaar afspraak gemaakt maar nog diezelfde dag werd persoonlijk contact opgenomen. Een ervaren brigadier ging na de melding bij de familie op huisbezoek om zich op de hoogte te stellen van de situatie. Daarmee ging tevens het politieonderzoek van start. Zo werd er die avond nog een getuige gehoord en werd de ernst en omvang van de zaak in kaart gebracht. De vader was verontrust en nam de volgende dag opnieuw contact op. Om iets van zijn onrust weg te nemen werd besloten om, eerder dan gepland, op donderdag 28 oktober de aangifte op papier te zetten.
Specialisme. Wanneer kinderen beneden de leeftijd van 12 jaar bij een ernstig misdrijf betrokken zijn eist justitie dat het verhoor van de betrokkenen wordt uitgevoerd door gecertificeerde specialisten, soms zelfs in een speciale verhoorstudio. Om een dergelijke zaak op professionele wijze en met succes te kunnen onderzoeken moeten dergelijke verhoren dan ook worden gepland. Zo is vorige week, elders in het land, een 9-jarige jongen als getuige gehoord. Gisteren en vandaag heeft het verhoor van de Helderse verdachten plaatsgevonden. Hierbij zijn ondermeer rechercheurs van de afdeling zedenzaken ingeschakeld.

Alcoholcontrole
Tuitjenhorn, woensdag 10 november 2004.
Op woensdagavond omstreeks 20.30 uur werd een 39-jarige man uit Tuitjenhorn op de Kalverdijk in zijn woonplaats gecontroleerd op het gebruik van alcohol. De automobilist bleek teveel te hebben gedronken. Hij blies 630 ug/l. dat is bijna drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De verdachte liep tijdens een routinecontrole tegen de lamp.

Tuinhuisje in brand
Warmenhuizen, donderdag 11 november 2004.
Op donderdagmorgen omstreeks 01.00 uur werd een omwonende wakker van een harde knal. Toen hij buiten ging kijken zag hij dat een blokhut in de achtertuin van een woning aan de Strekel in Warmenhuizen in brand stond. De gewaarschuwde brandweer kon het vuur blussen. Het vuur was ontstaan in een stapel openhaardhout dat tegen de buitenzijde van de blokhut aanlag. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Bekeuringen bij geslotenverklaring
Slootdorp, donderdag 11 november 2004.
De Westerterpweg te Slootdorp is momenteel afgesloten voor het verkeer in verband met werkzaamheden. Aangezien veel automobilisten de geslotenverklaring negeren, werd vanmorgen tussen 06.00 en 06.45 uur een korte controle gehouden. Hierbij werden acht bestuurders bekeurd.

Aanrijding met letsel
Dirkshorn, donderdag 11 november 2004.
Op donderdagmorgen omstreeks 09.10 uur reed een 39-jarige man uit Sint Maarten in een personenauto over de Groenhartweg in Dirkshorn. Bij de kruising met de Burgerweg wilde hij linksaf slaan. In de Burgerweg ligt een vluchtheuvel. Aangezien er aan de kant waar hij lang wilde rijden een fietser reed, passeerde hij een vluchtheuvel aan de linker zijkant. Op dat moment kwam juist van de andere kant een bedrijfsauto met aanhanger, bestuurd door een 53-jarige man uit Schagen. Er ontstond een frontale aanrijding, waarbij twee inzittenden van de bedrijfsauto pijn in de borst opliepen ten gevolge van het gebruik van de veiligheidsgordel. Zij werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Van de bestuurder van de personenauto werd het rijbewijs ingevorderd in verband met het in gevaar brengen van het verkeer.